Bekymring i Venstre: Borgmestre kan ryge på stribe ved efterårets kommunalvalg

Venstre står til at miste stemmer ved efterårets kommunalvalg, og det vil gøre det svært at holde fast i partiets mange borgmesterposter, lyder vurderingen både fra eksperter og internt i partiet. Samtidig spirer nye lokale alliancer mellem S og DF frem.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen har rigeligt med udfordringer at se til landspolitisk i efteråret, truer et dårligt kommunalvalg forude for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven i efterårets politiske opgør om skattelettelser, finanslov og forsvarspolitik risikerer statsminister Lars Løkke Rasmussen at blive ramt fra siden af et dårligt kommunalvalg for sit eget parti.

Forventningen er – både blandt valgforskere og internt i partiet – at Venstre vil tabe terræn ved kommunalvalget 21. november; særligt antallet af V-borgmestre kan blive markant reduceret.

Siden det seneste lokalvalg har partiet taget et gevaldigt dyk i meningsmålingerne. Det vægtede snit af målinger i Berlingske Barometer viser, at Venstre ved valgdagen i 2013 stod til 25,7 pct. af stemmerne, mens de i dag ligger til 19,1 pct.

Men ifølge Berlingskes oplysninger bygger bekymringen i partiet ikke kun på dårlige målinger, men i højere grad på at det ved det seneste valg var relativt få stemmer, der gav partiet borgmesterposten i flere af landets kommuner. Derfor kan selv et nogenlunde godt valg i november betyde, at partiet alligevel må vinke farvel til en stribe borgmestre.

»Vi vil knokle benhårdt for et godt valg i alle kommuner og regioner, og selvfølgelig er vi ambitiøse. Men når det er sagt, ved vi også godt, at alle marginaler faldt ud til vores fordel ved sidste kommunalvalg,« fortæller politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

26,6 procent af stemmerne blev vekslet til borgmesterposter i 48 ud af landets 98 kommuner ved valget i 2013.

Det var et af de tre bedste kommunalvalg siden Anden Verdenskrig, kunne en glad Lars Løkke Rasmussen fortælle på valgnatten. Omvendt betyder det nu, at de lokale V-borgmestres magt flere steder hviler på skrøbelige flertal.

»Meget tyder på, at Venstre kommer til at tabe borgmesterposter. Men det her med, hvem der bliver borgmester, afhænger også meget af kemien og historikken lokalt,« fortæller valgforsker på Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær, medforfatter til undersøgelsen af kommunalvalget i 2013.

Store lokale forskelle

Valgforskere har flere gange undersøgt, hvor meget et partis med- eller modgang på Christiansborg påvirker de lokale kandidater ved et kommunalvalg. Og ifølge Christian Elmelund-Præstekær vil udviklingen for et parti som Venstre slå igennem med lidt under halv styrke ved et kommunalvalg. Derfor anslår han, at Venstre vil gå omkring tre procentpoint tilbage, hvilket svarer til, at de mister cirka hver niende stemme i november.

»Det vil være en tilbagegang, som er gennemsnitlig for alle kommuner, men der kan være ret store lokale forskelle,« siger han.

Også forskningsleder og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole peger på, at Venstre går et kommunalvalg i modvind i møde.

»Partiet har i runde tal tabt en tredjedel af deres vælgere på landsplan siden 2013, og det vil også komme til at slå igennem ved kommunalvalget. Det vil ikke slå igennem med fuld kraft, men alt tyder på, at Venstre står over for et dårligt kommunalvalg,« siger han og påpeger, at det forbedrede forhold mellem S og DF landspolitisk endda kan blive et større problem for Venstre end de dårlige målinger.

I weekenden lagde Mette Frederiksen i Berlingske op til en velfærdsalliance mellem de to partier, som skal sikre flere penge til bl.a. børnepasning og ældreomsorg i kommunerne. I juni fortalte både Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen til DR, at de begge gerne så et tættere samarbejde mellem deres partier kommunalt.

»Det kan sagtens tænkes, at de tilnærmelser, der har været mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, nu er klar til at blive prøvet af i en række lokale konstellationer,« siger Christian Elmelund-Præstekær.

Flere steder i landet hviler Venstre-borg­mestrenes magt i dag på en støtte fra Dansk Folkeparti, og i kommuner som Skive, Assens og Slagelse har DFs spidskandidater allerede på forhånd meldt ud, at den støtte sagtens kan vippe over til fordel for Socialdemokratiet eller sågar dem selv.

»Dansk Folkeparti kan i sig selv blive en trussel for Venstre, fordi partiet har en stor ambition om at få deres første borgmesterpost uden for København. Og der vil nok være kommuner, hvor Socialdemokratiet ikke selv kan få posten, men måske ved at støtte Dansk Folkeparti i stedet kan sørge for, at Venstre heller ikke får den,« forklarer Roger Buch.

Det seneste halve år har Venstre allerede mistet borgmesterposten i Thisted og på Stevns, efter at Lene Kjelgaard Jensen og Mogens Haugaard Nielsen har forladt partiet, fordi de begge blev vraget som spidskandidater ved kommunalvalget.

Samtidig har otte af partiets borgmestre valgt at trække stoppe frem mod det kommende valg.

Og i Halsnæs har borgmester Steen Hasselriis (V) i princippet mistet sit flertal, da en partifælle er skiftet til Alternativet. Men til november sætter han sin lid til, at han sammen med DF kan få flertal igen.

»Vi har et ualmindeligt godt samarbejde, som går mange år tilbage. Der har ikke været nogen, der har kunnet skyde den mindste kile ind mellem Venstre og DF her, og det kommer der ikke til at blive rørt ved med valget,« siger han.
Steen Hasselriis forventer dog samlet set færre Venstre-borgmestre efter valget.

»Det er klart, at de 49 borgmesterposter, vi har været oppe på, bliver svære at holde fast i,« siger han.
Borgmesteren i Nyborg, Kenneth Muhs, sidder ligeledes med et spinkelt flertal bag sig, og han håber ikke, at det landspolitiske får for meget indflydelse på valget.

»Det slider at sidde med ansvaret for en regering, og det vil nok få en effekt. Men jeg håber ikke, det vil spille meget ind, og jeg tror også, at de lokale forhold vil få en stor betydning,« siger han.

Samme forventning har Jakob Ellemann-Jensen.

»Der er nok mange rundt omkring, der måske har nerverne lidt uden på tøjet. Det kan jeg godt forstå, for det har jeg også, når der er folketingsvalg. Jeg tror nu primært, det er lokale sager, der afgør kommunalvalg, men derfor skal vi selvfølgelig stadig have en fælles politik at gå til valg på – og det har vi også godt styr på,« siger han og bemærker, at Venstre går mere op i antallet af borgmestre end det samlede resultat ved kommunalvalget.

»Den bedste måde at få sin politik igennem på, er nu engang ved at sidde for bordenden,« siger han.