Bekymret Mette Frederiksen varsler påbud om mundbind og udsætter coronaplaner: »Det er ikke godt, det, der sker lige nu«

I et stort interview med Avisen Danmark fortæller Mette Frederiksen, at hun ønsker at udskyde dele af genåbningens fase fire. Mundbind kan også blive aktuelt flere steder, fortæller hun.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark. Få overblikket her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix/ Mathias Svold/Asger Ladefoged/Linda Kastrup/Søren Bidstrup/Mads Claus Rasmussen, redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Statsminister Mette Frederiksen (S) forholder sig for første gang siden sommerferiens begyndelse til coronaudviklingen i Danmark.

Til Avisen Danmark siger Mette Frederiksen, at hun er bekymret, fordi flere og flere danskere bliver testet positiv for coronasmitte.

»Det er ikke godt, det, der sker lige nu. Jeg er bekymret. Vi begynder at slække. Der sprittes mindre af, afstanden mellem os er blevet kortere. Vores kontakt med mange personer er taget til. Vi er dér, hvor vi afgør, måske i løbet af de kommende uger, hvad det er for et efterår, vi går ind i,« siger hun til avisen.

Konkret slår Mette Frederiksen fast, at den sidste fase af genåbningen, fase fire, ikke skal gennemføres som planlagt. Statsministeren mener således ikke, at det er forsvarligt at åbne for nattelivet – herunder diskoteker og natklubber – i august.

»Nattelivet er noget specielt, ligegyldigt hvordan man vender og drejer det. Der er stort alkoholindtag, det går ud på, at man er tæt med hinanden, det er derfor, man går i byen. Det har ligesom alle elementer i sig,« siger Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

I den kommende uge skal regeringen mødes med Folketingets partier for at forhandle om genåbningens fase fire, men Mette Frederiksen aflyser på forhånd de fleste initiativer, siger hun til Avisen Danmark.

Statsministeren åbner i artiklen ligeledes op for, at mundbund kan blive til et påbud andre steder end i den kollektive trafik i Aarhus. Statsministeren siger til avisen, der »kan komme nationale restriktioner for os alle sammen periodisk«. I den forbindelse nævner statsministeren brug af mundbind og maske.

På Facebook uddyber Mette Frederiksen, at hun tror, vi kun har set begyndelsen på brugen af mundbind.

»Og vi kan som regering ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at indføre det som krav i flere dele af samfundet,« skriver statsministeren.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, synes, at statsministerens forslag »umiddelbart« lyder fornuftigt.

»Det lyder meget som det, sundhedsministeren og Søren Brostrøm tidligere i dag fortalte om mundbind. Men jeg undrer mig virkelig over, at hun – få dage inden vi skal ind og forhandle – begynder at stille ønsker frem i pressen. Hvor har hun været hen over sommeren? Dér burde hun have advaret borgerne om stigende smitte,« siger Liselott Blixt.

Mette Frederiksen blev for første gang set offentligt med mundbind i forbindelse med topmødet i Bruxelles om EUs budget. Nu varsler hun, at der »kan komme nationale restriktioner for os alle sammen periodisk«. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS.

SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, mener også, statsministeren planer lyder fornuftige.

»I SF ser vi det bekymrende at åbne mere af samfundet nu. Det skal vi vente med, indtil vi er i gang med hverdagen og ved, hvad smittetallene kommer til at betyde for antal indlæggelser og så videre. Kravet om mundbind er en god idé, hvis det er tale om steder, hvor vi er mange samlet. Man skal ikke kun anbefale mundbind, det skal være påbud, og det skal være tilgængeligt for borgere,« siger Kirsten Normann Andersen.

Også Alex Vanopslagh bakker op, men erhvervslivet skal have den rigtige hjælp, siger Liberal Alliances formand på Twitter:

Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører i Radikale Venstre, siger:

»Diskoteker og natklubber skal vi være varsomme med. Vi skal kun åbne noget, hvis det er forsvarligt, og det mangler vi stadig svar på ift. nattelivet. Men i andre lande har vi set, at diskoteker osv. har været med til at sprede smitten.«

Sundhedsordføreren håber ikke, »vi ender med at skulle bruge mundbind«.

»Det er bedst at undgå, men det kræver, at folk overholder retningslinjerne. Og det er folk desværre begyndt at slække på,« siger Stinus Lindgreen.

Erhvervsorganisationen Dansk Industri bakker ligeledes op om regeringens beslutning om at sætte en yderligere genåbning af Danmark i bero.

Det skriver erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

»Den omfattende nedlukning af vores samfund i foråret kostede Danmark og i allerhøjeste grad også danske virksomheder dyrt, men det var en nødvendig investering i at få smitten under kontrol. Den absolutte førsteprioritet nu er at undgå, at vi ender i en ny nedlukning. For ellers vil det store arbejde og massive udgifter indtil nu være spildt,« siger adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen fastslår, at hele samfundet har »et klart ansvar for at hjælpe de tvangslukkede virksomheder og arbejdspladser igennem krisen. Med klar kompensation til virksomhederne – og retssikkerhed for, at den gælder, så længe de er lukket ned«.

Hos Dansk Erhverv frygter direktør Brian Mikkelsen, at den nuværende kurs kan føre til ny nedlukning af Danmark.