Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Søndag plejer at være en god dag for landets bilforhandlere.
Her har Hr. og Fru Danmark fri, og når en ny bil skal med hjem, er det den dag, de ofte gør købet.
Men sådan gik det ikke denne søndag.
Faktisk har dørene hos landets bilforhandlere stået meget stille, siden Dagbladet Politiken torsdag offentliggjorde regeringens skatteudspil. Her skrev avisen nemlig, at regeringen ønsker at indføre en flad registreringsafgift på 100 pct.
Og nu er bilforhandlerne nervøse. Derfor opfordrer administrerende direktør i Autobranchen Danmark, Gitte Seeberg, til, at politikerne hurtigt lander en aftale.
»Det er en kæmpe uro. Folk er helt holdt op med at købe biler, fordi de afventer politikernes aftale. Der er garanteret nogen, der har solgt en bil, men ikke nogen, jeg har talt med. Alle fortæller mig, at det har stået helt stille siden torsdag morgen,« siger hun.
Berlingske beretter mandag, at regeringen ligeledes ønsker en hurtig aftale.
Men til avisen udtaler Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, at partiet gerne vil lave en større, teknisk omlægning af bilafgifterne. I så fald skal beskatningen baseres på andre kriterier end det nuværende beskatningssystem, der baserer sig på bilens værdi.
Den tanke støtter Gitte Seeberg. Og det gør bilbranchen som helhed også, mener hun.
For når man i forvejen vil ændre bilafgifterne, bør man gøre det rigtigt. Hvis regeringen får deres forslag igennem, »bygger man i virkeligheden oven på gamle byggeklodser«.
»Politikerne bør tage opgøret. I dag betales der meget forskellige registreringsafgifter på biler, der eksempelvis har den samme motor. Hvis man derimod indfører en teknisk-baseret afgift, vil den samme type bil, med den samme motor, skulle betale den samme afgift. Så kan man komme en masse uhensigtsmæssigheder til livs,« siger Gitte Seeberg.
En nuværende »uhensigtsmæssighed« er blandt andet, at der eksisterer unfair konkurrence. Gitte Seeberg mener, at nogle aktører i branchen kan indregistrere biler langt billigere end andre, selvom der er tale om biler af samme art. »Det kan man ikke gøre noget ved i det nuværende system,« lyder det.
Helt konkret ser hun, at der i en omlægning blandt andet tages højde for bilens benzinøkonomi, dens vægt, dens CO-2 udledning og dens sikkerhed. En teknisk omlægning vil gøre bilforhandlernes arbejde nemmere og fjerne muligheden for at lave »kreative løsninger«.
Men en omlægning vil også skabe incitament, så danske biler bliver lige så sikre som i eksempelvis Norge, mener Gitte Seeberg.
Hun understreger, at regeringens forslag om at lempe registreringsafgiften er »fint«, og et initiativ som brancheorganisationen støtter. Men politikerne bør gå længere. Ligesom Dansk Folkeparti foreslår.
»Min pointe er, at det er ærgerligt ikke at gøre det ordentligt, når man er forberedt på at lave store ændringer. Så bør man tage skridtet fuldt ud. Det er ikke, fordi vi ikke støtter regeringens forslag om at lempe registreringsafgiften, der ligger bare nogle forslag på bordet, som er meget, meget bedre,« siger hun.
Ifølge Berlingskes kilder kan det dog være svært at lave en større omlægning hurtigt, da det kræver mere arbejde.
Du siger, at du ønsker en større omlægning af bilafgifterne. Samtidig ønsker du, at politikerne lander en hurtig aftale. Er de to ting ikke modsætninger?
»Nej, det synes jeg ikke. For det er ikke nyt det her. Det er noget, man har talt om i mange år. Så jeg håber, at den aftale, der kommer, bliver en, hvor Dansk Folkeparti får nogle indrømmelser. Desuden er det lykkes at lave en fuldstændig omlægning i Norge, så det kan altså godt lade sig gøre,« siger Gitte Seeberg.
Skatteudspillet præsenteres officielt af regeringen tirsdag formiddag. Herefter starter forhandlingerne om bilafgifterne.