Begge fløje byder Alternativet velkommen i valgkamp

Fra begge fløje lyder der lykønskninger til Uffe Elbæk og Alternativet, som nu er parat til folketingsvalget. Både Venstre og de Radikale er dog varsomme med at spå om konsekvenserne af et eventuelt stemmespild.

Arkivfoto. Uffe Elbæk og hans parti, Alternativet, får ros fra både rød og blå blok, efter partiet mandag aften nåede over målstregen med de nødvendige 20.260 vælgererklæringer, der gør det opstillingsberettiget til Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Elbæk og hans parti, Alternativet, får ros fra både rød og blå blok, efter partiet mandag aften nåede over målstregen med de nødvendige 20.260 vælgererklæringer, der gør det opstillingsberettiget til Folketinget.

»Det er en stor bedrift at indsamle de underskrifter, der skal til, så jeg byder dem velkommen i valgkamp,« siger Camilla Hersom (R), gruppeformand for de Radikale, Uffe Elbæks gamle parti.

Også Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), ønsker Alternativet tillykke med opstillingsberettigelsen:

»Det er et kæmpe stykke arbejde, de har gjort, og jeg er altid glad, når det lykkes at få partier opstillet, fordi det giver vælgerne en mulighed mere, når valgdagen kommer,« siger han.

Selv om Uffe Elbæks Alternativet bekender sig til rød blok, så risikerer partiet ironisk nok at komme til at koste Thorning & Co. magten, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Den blodige ironi er, at langt ind i Socialdemokraterne og også hos de Radikale og SF, der frygter man i virkeligheden, at resultatet af det her bliver, at Uffe Elbæk får en del stemmer fra danskerne, men ikke nok til at komme ind ved næste valg. Det resulterer i et stemmespild, som set fra rød blok kan være dybt problematisk, fordi det kan være med til at koste dem magten,« siger kommentatoren.

De Radikales gruppeformand afviser dog, at man er bekymret for, at et eventuelt stemmespild vil gå ud over rød blok:

»Nej, det er jeg egentlig ikke bekymret for. Jeg synes, det er en grundlæggende værdi i vores demokrati, at hvis man kan få det tilstrækkelige antal erklæringer, så kan man selvfølgelig også stille op som parti. Og jeg glæder mig til, at vi kommer ind i den fase, hvor Alternativet også skal afprøves på sine holdninger,« siger Camilla Hersom.

»Men det er klart, at jeg som radikal går til valg på radikal politik og vil gøre alt, hvad jeg kan, for at overbevise vælgerne om, at dét er den rigtige politik. Men demokratiets vilkår er jo, at alle har mulighed for at stille op, og jeg ser frem til en valgkamp, hvor vi kan tage de politiske drøftelser,« tilføjer hun.

Hos Venstre er man ligeledes varsom med at forudsige fordele og ulemper, hvis stemmer på Alternativet resulterer i stemmespild for rød blok:

»Det kan jo også være, at Alternativet samler nogle stemmer op fra folk, der ellers ville have været blevet på sofaen. Når de har kunnet samle de underskrifter, der skal til for at blive opstillingsberettiget, skal man passe på med at sige, at det bare ender som stemmespild. Hvem siger, at de ikke også kan samle mandater til at blive repræsenteret i Folketinget?« siger Kristian Jensen.

Det er mere end et års arbejde med at indhente 20.260 vælgererklæringer, der kulminerede mandag aften for Alternativet.

Partiets vælgererklæringer mangler fortsat at blive officielt godkendt i Økonomi- og Indenrigsministeriet, og det ventes at tage nogle uger. Men der skulle være et tilstrækkeligt antal til, »at den burde være hjemme«, siger stifter og tidligere radikal minister Uffe Elbæk.

Alternativet blev præsenteret for offentligheden i november 2013.