Barometertjek: Venstre på vej op til valgresultatet

Op til Folketingets åbning på tirsdag er regeringen lige så stille begyndt at kravle opad i meningsmålingerne.

Lars Løkke Ramussen og co. er så småt på vej frem i meningsmålingerne (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det udefra set ikke går så meget fremad med at få de blå støttepartier til at enes om finanslov og 2025-plan, ser det for Venstre ud til at gå fremad på et andet parameter: nemlig i meningsmålingerne.

Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger.

I denne uge viser Barometeret en vælgertilslutning på 18,6 procent til regeringspartiet. Det er 0,9 procentpoint under valgresultatet. Men der er en statistisk usikkerhed på +/- en procent forbundet med meningsmålingerne, hvorfor vi reelt kun kan sige, at Venstres vælgertilslutning ligger et sted mellem 17,6 og 19,6 procent. Potentielt er tilslutningen altså den samme som ved valget sidste år.

Det peger to af den seneste uges offentliggjorte meningsmålinger da også på. I meningsmålingerne hos både Epinion og Voxmeter tildeles Venstre 19,5 procent af stemmerne.

Det tyder på, at det i meningsmålingerne går fremad for regeringen, der ellers det meste af året har ligget et godt stykke under valgresultatet i diverse meningsmålinger. Så når Lars Løkke Rasmussen (V) på tirsdag åbner Folketinget, kan han lune sig på lidt ekstra vælgerstøtte i ryggen.

Ifølge Barometeret er den lille fremgang hos Venstre dog ikke ensbetydende med en blå føring overordnet set. Her er stadig erklæret dødt løb med 50,8 procent til rød blok og 49,2 procent til blå. Vær opmærksom på, at blå bloks tilslutning er inklusiv Kristendemokraterne, selvom de lige nu ikke står til at klare spærregrænsen på to procent, og eksklusiv Nye Borgerlige.

Selvom Nye Borgerlige i sidste uge afleverede vælgererklæringer til Social- og Indenrigsministeriet, er partiet endnu ikke officielt godkendt til at stille op til Folketinget. Derfor er partiet endnu ikke taget med i Barometerets vægtede gennemsnit.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.