Barometertjek: Konservative i krads krise

Det Konservative Folkeparti fik en historisk lav opbakning ved folketingsvalget 18. juni. Selvom valget er kommet lidt på afstand, viser meningsmålingerne, at partiets popularitet fortsat er rekordlav.

ARKIVFOTO 2014 af Søren Pape Poulsen (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

De Konservatives formand erkendte efter valget i juni i år: »Man skulle være en Komiske Ali for at sige, det er en sejr at tabe to mandater. Vi har fået et hak i tuden,« sagde Søren Pape Poulsen til TV 2 News. Valgresultatet var det dårligste i partiets 100 år lange historie.

Godt tre måneder efter valget viser Berlingske Barometer, at Konservative fortsat er fanget på et historisk lavpunkt. Kun 3,1 procent af danskerne bakker op om partiet, hvilket er den laveste tilslutning i Barometerets godt fem år lange levetid.

Partiet toppede i 1984 med statsminister Poul Schlüter som formand. Med hele 788.224 stemmer opnåede Konservative en tilslutning på 23,4 procent. Poul Schlüter tegnede sig for 44.733 personlige stemmer.

Ved folketingsvalget i 2007 opnåede de Konservative 10,4 procent af stemmerne og genvandt regeringsmagten sammen med Venstre. Daværende formand Bendt Bendtsen udtalte efter valget »Vi har fået et rigtigt godt valg« og »Far har gjort det«. Ord, der skulle vise sig at være endnu mere præcise, end nogen på det tidspunkt kunne forudse. Siden da er det kun gået tilbage med tilslutningen til partiet.

Ved valget i 2011 var Konservatives tilslutning mere end halveret i forhold til fire år tidligere. Kun 175.000 - 4,9 procent af danskerne - satte kryds ved liste C på stemmesedlen. Formand Lars Barfoed erkendte, at resultatet var et »dårligt valg for De Konservative«.

Ved valget 18. juni i år stemte 118.000 på partiet. Det var 3,4 procent af stemmerne ved valget. Et historisk lavpunkt, som kan blive endnu værre, hvis vi kan stole på meningsmålingerne.

Samlet set står blå blok til 51,6 procent af stemmerne, mens de fem partier i rød blok har opbakning fra 48,4 procent af de stemmeberettigede danskere.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.