Barometertjek: Konservative har ikke rykket sig fra valgresultatet

Den seneste uge har budt på et par uheldige meningsmålinger for Det Konservative Folkeparti. Men Berlingske Barometers gennemsnit viser, at partiet stadig er på niveau med valgresultatet.

Det Konservative Folkeparti inviterer til pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Fra venstre Brian Mikkelsen, Søren Pape Poulsen og Mette Abildgaard (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Da Konservative i denne uge drog på sommergruppemøde, kan man forestille sig, at deltagerne måske tog lidt nedslåede af sted med to dårlige meningsmålinger i bagagen.

Megafon offentliggjorde torsdag en meningsmåling, der viste en vælgeropbakning til Folketingets konservative parti på ikke mere end 2,7 procent. Bedre så det ikke ud for Pape og co., da Epinion dagen efter løftede sløret for en meningsmåling, hvori partiet kun landede på 2,6 procent – skræmmende tæt på Folketingets spærregrænse.

Har Det Konservative Folkeparti så kurs direkte mod bunden? Muligvis, men det er meningsmålingerne ikke nødvendigvis udtryk for.

Retter man blikket mod Berlingskes Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger, har Konservative ikke grund til mere panik end sædvanligt.

Dels viser Barometerets gennemsnit af målingerne, at Konservative får samme tilslutning som valgresultatet: 3,4 procent.

Dels er den statistiske usikkerhed ved f.eks. Epinions meningsmåling så høj – omkring +/- 0,8 pct. – at forskellen mellem resultatet fra målingen og valgresultatet ikke er statistisk signifikant. Det vil sige, at den reelle opbakning, der vises i meningsmålingen, ligger et sted mellem 1,8 pct. og 3,4 pct. Altså potentielt det samme som valgresultatet.

Det Konservative Folkeparti har altså ikke formået at rejse sig i meningsmålingerne siden folketingsvalget for lidt mere end et år siden. Men partiet er heller ikke faldet længere ned.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.