Barometertjek: Få vælgere er vandret over sommeren

Både vælgere, politikere og meningsmålingsinstitutter er på vej tilbage fra sommerferien, og de første målinger viser, at tænkepausen ikke har givet anledning til de store ændringer. Alternativet er stadig gået mest frem siden valget.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Alternativet er fortsat eneste parti, der er går frem siden valgt. Foto fra partiets gruppemøde på Møn i august 2016.
Læs mere
Fold sammen

Sommerferien er ved at være slut for de fleste af os - også for de danske meningsmålingsinstitutter, der igen er gået i gang med at måle, hvad de danske vælgere ville stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen. I den forgangne uge er Voxmeter og Gallup kommet med friske målinger, og det lader ikke til, at en sommers tænkepause har rokket meget ved befolkningens præferencer til Folketingets sammensætning.

Berlingske barometers gennemsnit af den seneste håndfuld meningsmålinger viser, at status er det samme som for en måned siden: Alternativet er siden folketingsvalget gået signifikant frem, mens Venstre lige akkurat er gået signifikant tilbage.

Greens måling fra sidste uge viser ellers fremgang til regeringspartiet og til blå blok i det hele taget. Samtidig peger Gallups seneste måling også på en markant tilbagegang til SF - helt ned til 3,6 procent. Men ingen af de målte ændringer er i Baromeret større end den statistiske usikkerhed. Det vil sige, at vi ikke kan være sikre på, at der reelt er tale om fremgang – eller tilbagegang for den sags skyld.

Mellem de to blokke er der ligeledes fortsat dømt dødt løb. Sådan har det set ud i det meste af 2016.

Fold sammen
Læs mere

Gallups tal for vælgervandringer siden valget og frem til august viser, at det først og fremmest er Dansk Folkeparti, Venstre mister vælgere til. Samme opgørelse viser,at Alternativet henter vælgere fra hele spektret af partier, men at de fleste af dem kommer fra Enhedslisten og Socialdemokratiet. En god del af fremgangen kommer også fra nye vælgere.

Fold sammen
Læs mere

Du kan selv dykke ned i tidligere vælgervandringstal her.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.