Barometertjek: Er blå blok på vej frem igen?

Flere meningsmålinger peger på, at blå blok går frem. Føringen er dog ikke statistisk signifikant.

Her ses de blå partiledere. Thulesen Dahl har stadig mest at smile over, når det kommer til meningsmålinger, hvor Dansk Folkeparti stadig er største blå parti. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Tre ud af den seneste måneds fem meningsmålinger peger på et lille flertal blå blok. Både Norstat, Gallup og Greens melder i deres seneste meningsmålinger om en samlet fremgang til blå de partier.

Når man ser på Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger, er blå bloks føring – 50,3 procent over for 49,6 til rød blok – dog ikke i nærheden af at være statistisk signifikant. Det betyder, at vi på grund af den statistiske usikkerhed ikke kan sige noget om, hvorvidt den ene eller den anden blok reelt er mest populær hos befolkningen. Forspringet er da også stadig markant mindre end ved valgresultatet sidste sommer, hvor det endte med en procentmæssigfordeling på 52,3-47,7 i blåt favør.

Hvad der til gengæld – stadig – er statistisk signifikant er, at Venstre ligger dårligere i meningsmålingerne i forhold til valget. Skulle der være folketingsvalg i morgen, står regeringspartiet, ifølge Barometeret, til lige nu at miste tre mandater.

Ikke desto mindre har Barometeret ikke vist bedre målinger til blå blok siden engang i vinter. Så måske regeringen og støttepartierne kan gå ind til efterårets store politiske forhandlinger om dansk økonomi – også kendt som efterårets »big bang« – med lidt større medvind fra den danske befolkning end før sommerferien?

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.