Barometertjek: En højere spærregrænse ville sende tre af de gamle partier til tælling

Heldigvis for flere af Folketingets partier er spærregrænsen to procent. Var den i stedet fire, ville det blive kritisk for tre af partierne.

En højere spærregrænse ville gøre livet hårdt for flere partier. Her ses Morten Østergaard fra de Radikale, Søren Pape Konservative og Pia Olsen Dyhr SF. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark har vi en forholdsvis lav spærregrænse: To procent af stemmerne skal et parti opnå ved et folketingsvalg for at kunne indløse en entrébillet til folketingssalen. I både Norge og Sverige er spærregrænsen fire procent, og i Tyskland er den oppe på fem procent.

Af og til – og senest i en kronik i Politiken i sidste uge – kommer forslag på bordet om at hæve den danske spærregrænse. Men hvad ville det betyde for Folketingets sammensætning, hvis vi havde en spærregrænse på fire procent?

Det er selvfølgelig umuligt at forudsige, men tager man udgangspunkt i den aktuelle status i Berlingske Barometer, ville en højere spærregrænse nok fremkalde sved på panden hos især tre partier. Værst ser det ud for Konservative, for hvem Barometeret i denne uge viser en vælgeropbakning på 3,1 procent. Både SF og Radikale ville også blive udfordret af en spærregrænse på fire procent, da de begge kun lige netop sniger sig over med hhv. 4,2 og 4,4 procent. På grund af den statistiske usikkerhed på omkring en halv procent, kan den aktuelle tilslutning endda værre endnu lavere. En højere spærregrænse ville altså i første omgang ramme tre af de ældre partier, mens nye partier som Alternativet og Liberal Alliance - for tiden - har langt ned til spærregrænsen.

Hvis Konservative og SF ikke klarede spærregrænsen, hvem ville det så komme til gode?

Analyseværktøjet Vælgervandringer viser, at de konservative vælgere typisk ryger til Venstre og Liberal Alliance, mens vælgerne går fra SF til Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Hvordan vælgerne ellers vandrer mellem partierne, kan du selv tjekke her.

 

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.