Barometertjek: Blå blok har den laveste tilslutning siden valget

Berlingske Barometer viser, at blå blok ikke siden før valget har ligget så lavt i meningsmålingerne.

Foto: Keld Navntoft. Arkivfoto: Lars Løkke, Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen og Søren Pape.
Læs mere
Fold sammen

Ikke siden før valget i juni 2015 har blå blok blevet målt så lavt i Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger. For en måned siden viste barometeret, at blå blok havde mistet flertallet, og siden er det gået stille og roligt ned ad bakke. I mandater er fordelingen i mellem blokkene i meningsmålingerne stadig 89-86 i rød favør.

I ugens barometermåling ligger de blå partier til en samlet vælgertilslutning på 49,7 procent. Det er det laveste siden valgresultatet, hvor de fik 52,3 procent af stemmerne. Den største og eneste statistisk signifikante tilbagegang er at finde hos regeringspartiet Venstre, der i barometeret lige nu ligger til 17,7 procent. Omregnet til mandater giver det regeringspartiet 31 mandater – tre færre end de nuværende 34.

Barometerværktøjet Blokkenes historik viser udviklingen i blokkenes vælgertilslutning. Fold sammen
Læs mere

De tre blå støttepartier, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance, er hverken gået signifikant frem eller tilbage siden valget. Det ser altså ud til, at det er regeringen selv, der bærer det største ansvar for den blå tilbagegang.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.