Barfoed vil tage »Folkepartiet« tilbage

K-formand Lars Barfoed vender tilbage til at bruge det oprindelige partinavn »Det Konservative Folkeparti« for at understrege partiets brede appel.

Den Konservative partiformand Lars Barfoed vil igen markedsføre partiet som et folkeparti. Her er han på talerstolen med det gamle logo og navn på partiets landsråd i 2011. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Konservative Folkeparti. Det er deres navn, men længe har partiformand Lars Barfoed og hans tropper kaldt sig selv De Konservative. Men nu er det slut. Folkepartiet skal tilbage, og det skal være en vigtig del af de Konservatives identitet som parti.

»For at sige det, som det er, er jeg gået tilbage til at kalde det Det Konservative Folkparti i stedet for De Konservative. Jeg synes, det er vigtigt at understrege, at vi har den brede appel. For mig handler det også om at aflive nogle myter om, at det at være konservativ er for nogle særlige segmenter i befolkningen,« siger han i et interview med Berlingske op til partiets landsråd, som skydes i gang lørdag formiddag i Tivoli Congress Center i København.

Barfoed understreger, at transformationen har været i gang længe. Han skiftede for eksempel skiltet foran partiets gruppeværelse på Christiansborg, da han blev leder i 2011, så der ikke længere stod De Konservative, men i stedet Det Konservative Folkeparti.

Han fremhæver Merkels tyske CDU som en inspiration, fordi det er lykkedes det konservative CDU/CSU at få så stor folkelig opbakning, at unionspartierne ved forbundsdagsvalget i sidste uge hentede 41,5 procent af stemmerne. En opbakning, som de danske Konservative kun kan drømme om. Lige nu ligger partiet ifølge Berlingskes Barometer til 3,6 procent af stemmerne.

Lars Barfoed understreger samtidig, at der er grund til at dræbe myterne om, at en konservativ tilhører en særlig samfundsklasse, er reaktionær og ikke villig til forandring. Det har nemlig ingen hold i virkeligheden, mener Barfoed.

»Vi er meget forandringsorienterede. Vi er et reformorienteret folkeparti, der appellerer til alle dele af befolkningen. Til alle borgere, der vil tage ansvar for sig selv og ikke mindst tage ansvar for andre og gøre noget ved tingene. Det er en konservativ livsholdning,« siger Barfoed og peger på kontroversielle emner som efterlønsreform som noget, K fik frem på dagsordenen.

I dagens udgave af Berlingske påpeger flere eksperter, at de andre partier i den blå blok har sneget sig ind på den ideologisk set konservative banehalvdel: Liberal Alliance har iscenesat sig selv som erhvervslivets ven, der kæmper for lavere skatter og bedre rammevilkår. Dansk Folkeparti har overtaget det nationalkonservative som forkæmper for dansk kulturarv og tradition, og Venstre har som storebror i det tidligere regeringssamarbejde overtaget klassisk konservativt tankegods om at reformere for at bevare.

På weekendens landsmøde bliver transformationen tilbage til Det Konservative Folkeparti så komplet. Her bliver partiets nye logo og visuelle identitet nemlig offentliggjort, og Ifølge markedsføring.dk er det partiets relativt nye kommunikationsbureau Integral, som har sat sine tydelige fingeraftryk på såvel navn som visuel identitet, der går fra en lys skriggrøn til en mere rolig mørkegrøn.