Barfoed sender bredside mod »kulturløse« Radikale

De Konservatives formand er fortørnet over, hvordan regeringen - og i særdeleshed de Radikale - svigter historien og kulturen i Danmark.

K-formand Lars Barfoed til de konservatives landsråd i Tivoli i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nødvendigt at slå et slag for den danske kulturarv, og den opgave dumper regeringen.

Sådan lyder et af budskaberne fra de Konservatives formand, Lars Barfoed (K), som lørdag formiddag holder tale på partiets landsråd, der finder sted i denne weekend i København.

Fra talerstolen understreger Barfoed, at de Konservative er »stolte af at have gennemført vores kulturkanon«.

»Men i samme øjeblik, som (tidligere kulturminister, red.) Per Stig Møller (K) havde forladt Kulturministeriet, og de Radikales Uffe Elbæk overtog hans kontor i Nybrogade - dengang var Uffe Elbæk stadig radikal - i samme øjeblik ophørte al formidling af vores danske kulturkanon. Uffe Elbæk ville nemlig hellere bruge pengene på gøgl,« siger Barfoed.

Ifølge de Konservatives formand har politikerne en pligt til at sikre, at kommende generationer tilegner sig fælles kultur og fælles dannelse, understreger Barfoed, der betegner det som en »generationskontrakt«.

Som eksempel på regeringens manglende fokus på den danske kulturhistorie fremhæver Barfoed striden om Fregatten Jylland, som han mener regeringen bør sætte penge af til at restaurere, efter den sidste år mistede store dele af sit statstilskud.

»Selv om Fregatten Jylland står som et af vore væsentligste kulturminder, så ønsker regeringen ikke at redde den, siger han og fremhæver en udtalelse fra de Radikales kulturordfører Marlene Borst Hansen (R). Til TV 2 sagde den radikale ordfører i september:

»Hvis jeg kunne vælge, vil jeg hellere give et par millioner til kultur til de socialt udsatte, end jeg ville fordoble støtten til Fregatten Jylland.«

Den udtalelse møder hovedrysten hos Lars Barfoed.

»Kulturløs tale fra en historieløs regering. Og bevarelsen af Fregatten Jylland er blot et blandt mange konservative forslag, som skal styrke den danske kultur og historie. Vi skal værne om vores danske kulturarv. Selvfølgelig, skal vi det,« siger han.

Fra talerstolen langer Barfoed også ud efter de Radikales Zenia Stampe (R), der i sommer blev kritiseret fra flere kanter for sine udtalelser om den danske indsats i Afghanistan.

Stampe sagde blandt andet, at »vi sendte vores soldater ud på en umulig opgave«, og den udlægning angriber Lars Barfoed til store klapsalver fra salen.

»Hvilken hån mod alle de afghanske kvinder og mænd, som har fået et håb om et bedre liv. Hvilken hån mod vores udsendte soldater, læger og beredskabsfolk. Hvilken hån mod alle de modige mennesker fra vores vestlige verden, som er kommet hjem fra den afghanske ørken efter at have gjort noget godt, og efter at have hjulpet mennesker i virkelig nød,« siger han og uddyber:

»Jeg må bare konstatere, at Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er hinandens modsætninger i værdipolitikken og i forsvarspolitikken.«