Barfoed løfter næven mod de Radikale

Den Konservative formand langer ud efter de Radikale og regeringen, som han mener har svigtet kulturarven. De Radikale afviser Barfoeds kritik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den opsigtsvækkende og famøse fremstrakte hånd, som de Konservatives leder, Lars Barfoed (K), for to år siden gav de Radikales leder, Margrethe Vestager (R), har siden forvandlet sig til en knyttet næve.

På de Konservatives landsråd, der i weekenden bliver afholdt i Tivoli Congress Center i København, sender Barfoed en regulær bredside af sted mod de Radikale, der blandt andet bliver beskyldt for - sammen med regeringen - at svigte den danske kulturarv.

Barfoed understregede i sin tale lørdag, at de Konservative er »stolte af at have gennemført vores kulturkanon«.

»Men i samme øjeblik, som (tidligere kulturminister, red.) Per Stig Møller (K) havde forladt Kulturministeriet, og de Radikales Uffe Elbæk overtog hans kontor i Nybrogade - dengang var Uffe Elbæk stadig radikal - i samme øjeblik ophørte al formidling af vores danske kulturkanon. Uffe Elbæk ville nemlig hellere bruge pengene på gøgl,« sagde Barfoed til store klapsalver fra folketingsgruppen og partiets bagland.

Det er blandt andet i striden om Fregatten Jylland, at man ser regeringens mangel på historisk kulturengagement, mener Barfoed, som gerne så, at regeringen sætter penge af til at restaurere den kendte fregat, efter den sidste år mistede store dele af sit statstilskud.

Barfoed peger på en udtalelse fra de Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen (R). Til TV 2 sagde den radikale ordfører i september:

»Hvis jeg kunne vælge, vil jeg hellere give et par millioner til de socialt udsatte, end jeg ville fordoble støtten til Fregatten Jylland.«

Den udtalelse møder hovedrysten hos Lars Barfoed.

»Kulturløs tale fra en historieløs regering,« konstaterede den Konservative leder fra talerstolen.

Det berømte håndtryk mellem Lars Barfoed og de Radikales leder fandt sted op til valget i 2011, hvor de lovede, at de to partier ville sikre et konstruktivt samarbejde hen over midten i dansk politik, uanset om det var rød eller blå blok, der løb med sejren.

Selvom Lars Barfoed, der lørdag også langede ud efter den radikale Zenia Stampes (R) meget omtalte kritik af den danske Afghanistan-indsats, har smidt fløjlshandskerne siden håndtrykket, så håber de Radikale ikke, at Barfoed helt vil brænde broen hen over midten.

»Vi har lavet rigtig mange gode aftaler med de Konservative på både kulturpolitikken, reformerne, den økonomiske politik og på arbejdsmarkedspolitikken, som jeg synes, der er meget fælles gods i fra Det Radikale Venstre og de Konservative. Det håber jeg ikke, at Lars Barfoed kaster over styr,« siger de Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen (R).

Hun afviser samtidig Barfoeds kritik af den radikale svigt af kulturarven.

»Vi mener ikke, at man behøver at lave kanoner for alting, men det betyder jo ikke, at vi ikke dyrker dansk kulturpolitik. Det synes jeg, (kulturminister, red) Marianne Jelved (R) er et fantastisk eksempel på. Hun gør alt, hvad hun kan for noget af det, som virkelig er Danmarks grundlæggende kulturelle arv: Højskolerne og alt, hvad de bærer med sig,« siger den Radikale gruppeformand.