Barfoed kalder Thulesen Dahl »helt på månen«

De Konservatives leder vil have Dansk Folkeparti til at lade være med at stå i vejen for dansk deltagelse i en fælles europæisk patentdomstol.

»Det er at besvære befolkningen, når vi lige så godt kunne ordne det her i Folketinget,« siger Lars Barfoed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservatives formand, Lars Barfoed (K), sender en kraftig opfordring til Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), om at få klaret spørgsmålet om dansk deltagelse i en europæisk patentdomstol, så det ikke ender med en folkeafstemning.

»Det er at besvære befolkningen, når vi lige så godt kunne ordne det her i Folketinget,« siger Lars Barfoed og uddyber:

»Jeg går ud fra, at folk vil stemme for, hvis det kommer til en folkeafstemning, for det er åbenlyst en god ting. Men hvorfor dog vente til en folkeafstemning? Hvorfor ikke få den sag ekspederet her og nu i Folketinget, så de små og mellemstore virksomheder kan begynde at disponere efter det,« siger han.

I sin åbningstale i Folketinget sagde statsminister Hele Thorning-Schmidt (S), at hun er klar til at lade befolkningen stemme om dansk deltagelse i patentdomstolen, hvis det ikke er lykkes for Folketinget af finde det nødvendige flertal på fem sjettedele i Folketinget forinden.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti er i mod dansk deltagelse, mens Dansk Folkeparti har åbnet for, at man er villig til at droppe sin modstand, hvis regeringen til gengæld vil give partiet indflydelse på andre områder af Danmarks EU-politik, som for eksempel spørgsmålet om tilslutning til en bankunionen, som partiet også ønsker en afstemning om.

Den tanke fra Kristian Thulesen Dahl kan Lars Barfoed slet ikke se pointen i.

»Det er helt på månen at blande de ting sammen. Lad os nu tage stilling til patentdomstolen. Den er sagligt set rigtig fornuftig for små og mellemstore virksomheder, og den vil skabe flere arbejdspladser i Danmark, fordi vi kan få patenterne beskyttet hurtigt og effektivt,« siger han.

Hvis der ikke er opbakning til det fælles patentsystem fra fem sjettedele af Folketinget, vil der blive afholdt en folkeafstemning 25. maj 2014 i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet.