Barfoed i grundlovstale: Borgeren før systemet

I sin grundlovstale langer de Konservatives formand Lars Barfoed ud efter skattevæsnet, som han mener tilsidesætter danskernes retssikkerhed.

Både K-formand Lars Barfoed og SF-formand Pia Olsen Dyhr holdt grundlovstaler ved Dansk Metal-arrangement på Metalskolen i Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup torsdag d. 5 juni 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Vi skal indrette vores samfund sådan, at borgeren altid kommer før systemet. Det er ånden i Grundloven, siger de Konservatives formand Lars Barfoed (K) i sin grundlovstale i dag.

»Der er efterhånden mange - og skræmmende - eksempler på, at skattevæsenet igen og igen opfører sig som en stat i staten,« siger Barfoed, der også lægger vægt på, at det på ingen måde er medarbejderne, den er gal med.

»Det er selve systemets indretning, der tilsidesætter almindelig rimelighed og retssikkerhedsmæssige principper.«

Og netop derfor er det blevet nødvendigt at styrke borgerens retssikkerhed overfor myndighederne.

»Der skal mere retfærdighed, proportionalitet og ligeværdighed ind i systemet. Der er mange positive sider ved det danske samfund, men vores bureaukratiske og uigennemskuelige velfærdssystem med tilhørende myndigheder, love og regler har vokset sig for stort,« siger den konservative formand.

Og det er et budskab, vi især skal huske på Grundlovsdag, hvor vi fejrer den lov, der sikrer vores demokrati, vores frihedsrettigheder og vores retssikkerhed, påpeger han.

»Borgerne bliver klemt af systemet, ansvaret udviskes og Grundlovens rettigheder trædes under fode. Vi skal have et moderne og effektivt samfund, men vi skal også have et menneskeligt samfund. Vi må indrette os sådan, at borgeren altid kommer før systemet. Det er ånden i Grundloven.« siger Lars Barfoed.

Grundlovstalen blev også brugt til lidt selvransagelse. Vi befinder os nemlig i den værste politiske tillidskrise i over 40 år. Ikke siden jordskredsvalget i 1973 har tilliden til politikerne været så lav, siger den konservative leder.

»På Christiansborg bliver der brugt alt for megen tid på taktik og spin i stedet for det politiske indhold. Der bliver brugt alt for meget krudt på at skyde på hinanden i stedet for at tale om ens egne synspunkter og ideer. Og personsager fylder alt for meget i forhold til politiske tanker,« siger han og giver også medierne en del af skylden.

»Taktik, spin, personsager og tolkning af motiver fylder alt for meget i forhold til den politiske substans.«

Og mon ikke der gemmer sig en hilsen til de seneste ugers ballade om Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) i det sidste.