Barfoed: Bødskov er den rigtige mand til jobbet

Mandag var store skiftedag i ministerierne. Den bød både på ros, løfter om samarbejde samt et par spøgefuldheder på hinandens bekostning - også i Justitsministeriet, hvor Morten Bødskov og Lars Barfoed holdt skiftedag.

Der var masser af roser, da Morten Bødskov (S) overtog justitsministeriet efter de konservatives leder Lars Barfoed. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Havde jeg været socialdemokratisk statsminister, så havde jeg også valgt dig som justitsminister. For jeg er sikker på, at du bliver en god justitsminister. Og jeg er sikker på, at du har det faglige fundament i orden.

Sådan sagde den afgående justitsminister Lars Barfoed (K), da han mandag overdragede sit ministerium til den nye socialdemokratiske justitsminister, Morten Bødskov (S).

Selvom de grå væg-til-væg tæpper i Justitsministeriets mødelokale F lagde en trist ramme om vagtskiftet, holdt både Lars Barfoed og Morten Bødskov en munter tone.

- Jeg blev lige lidt fornærmet over at se, at døren til mit kontor var lukket, da jeg kom, og at der var nogen derinde. Men det skal jeg jo vænne mig til, sagde Lars Barfoed - til stor morskab for de fremmødte, der både var der for at tage afsked med den afgående minister og for at byde den nye velkommen.

- Man bliver let betragtet som småkedelig

Den gode tone gik også igen i valget af gaven, der - som traditionen byder - skal udveksles mellem den afgående minister og den kommende. Lars Barfoed havde således købt bogen ”Sjov med sprog” fra Modersmålsselskabet.

Men gaven er ikke en spydig kommentar til hans socialdemokratiske efterfølgers rygte som ”kedelig”, eller til Morten Bødskovs egen udtalelse om, at han ”lige trækker vejret en ekstra gang og ikke altid farer frem uden at tænke over tingene."

Gavevalget faldt derimod ud fra en mere faglig betragtning:

- Der er den fare, når man sidder som justitsminister, at man let bliver betragtet som lidt småkedelig. Sproget bliver lidt tørt - det er jo jura, vi taler om, og der skal ikke være noget overladt til tilfældighederne, sagde Lars Barfoed, før han overrakte gaven, ministeriet og ordet til den nye minister med en sidste ros:

- Du er en mand, der er til at stole på og derfor er jeg glad for, at det netop er dig, jeg skal overdrage ministeriet til, sagde han.

Gave med indbygget samarbejdsønske

En glad Morten Bødskov benyttede lejligheden til at takke Lars Barfoed og de ansatte for velkomsten.

- Jeg bliver betroet Justitsministeriet, der er en af de absolutte kronjuveler i centraladministrationen, og jeg glæder mig til at komme i gang, sagde han, og roste sin forgængers indsats i ministeriet.

- Omkring juletid blev jeg spurgt, hvilken politiker, jeg beundrer. Og der pegede jeg på dig, Lars, fordi du står for nogle ordentlige, borgerlige dyder, fordi du er til at stole på, og fordi du har vist at du er i stand til at gøre det, som er nødvendigt. Både på justitsområdet og for Danmark, sagde Morten Bødskov.

Minut for minut: Goddag og farvel til ministrene

Han syntes dog ikke, at hele overdragelsesseancen skulle gå over i ”ren forbrødring”.

- Jeg så under valget, at du er begyndt at løbe. Om det bare er et show off, for at vise at der trods alt stadig er energi i de Konservative, ved jeg ikke, sagde Morten Bødskov.

- Men jeg kunne godt tænke mig, at du filosoferer lidt, når du løber. For som en god, konservativ justitsminister, så ved du, at når man løber på en landevej, så løber man mod trafikken – til venstre for midten, sagde han og trak gaven til Lars Barfoed op af en medbragt plasticpose.

En rød, socialdemokratisk løbetrøje

Gaven til Lars Barfoed havde han fundet i den socialdemokratiske valgbutik.

- Den vil jeg gerne have, at du tager på på dine løbeture. På den måde vil du forhåbentligt huske, at hvis du ikke tænker dig om, når du løber, så kommer du over i højre side. Og hvis du ikke passer på, så ender du måske helt ovre i grøften. Og det skal du nødigt, for jeg håber at se dig igen, når vi sammen skal finde løsninger fremover, sagde Morten Bødskov, inden han overrakte løbetrøjen til den afgående minister.

Klik og læs: Morten Østergaard overtager et ministerium i "topform"