Barfoed afviser krav fra Rønn

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil ikke udarbejde mere skriftligt materiale om grænseaftalen, selvom Birthe Rønn Hornbech har krævet det op til flere gange.

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil ikke udarbejde mere skriftligt materiale om grænseaftale. Det slår han fast efter krav om det fra Birthe Rønn Hornbech. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Birthe Rønn får ikke det notat om grænseaftalen, som hun har krævet op til flere gange i dag. Det fastslår justitsminister Lars Barfoed nu:

- Skatteministeriet og Justitsministeriet har gentagne gange til Folketinget og Finansudvalget redegjort for, at den politiske aftale holder sig inden for Danmarks forpligtelser i forhold til Schengen og EU-retten, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Det mener vi fortsat, og det vil vi også holde os for øje under implementeringen af aftalen, hvor alle detaljerne skal falde på plads. Jeg ser derfor ikke grund til at udarbejde yderligere skriftligt materiale, siger Barfoed, som dog tilbyder at tage en snak med Rønn, hvis hun måtte ønske det.

Espersen lover at rette ind efter EU

Samtidig lover udenrigsminister Lene Espersen (K), at Danmark vil rette ind, hvis EU-Kommissionen kræver ændringer af den danske grænsekontrol.

- Det er i små lande som Danmarks klare interesse, at vi har kommissionen til at være traktatens vogter. Det er vores eneste sikkerhed for, at de store lande ikke kører os over. Derfor skal vi naturligvis også respektere afgørelser. Både fra kommissionen, men for øvrigt også fra domstolen, siger hun til Ritzau.

Alle henviser til notits

På Justitsministeriets hjemmeside kan man læse den notits om grænseaftalen, som både Lars Barfoed, Ellen Trane Nørby (V) og Kristian Jensen (V) flere gange har refereret til i løbet af dagen. Alle tre har nu afvist Birthe Rønn Hornbechs krav om en juridisk redegørelse for at grænseaftalen er lovlig, og påpeget, at dét siger notitsen i forvejen.

I følge notitsen er "aftalen om permanent toldkontrol i overensstemmelse med Danmarks forpligtelser i forhold til Schengen-samarbejdet og EU-traktaten."

Dokumentation: Læs hele notitsen her.

Birthe Rønn er dog ikke tilfreds med notitsen. Hun oplyser over for Berlingske, at hun vil fastholde sit krav om at få et juridisk redegørelse fra justitsministeren.

- Ministeren kontrolleres af Folketinget. Det kan han ikke slippe for, lyder det fra Rønn.

INFOshop: GALLUP: Danskerne delt i spørgsmålet om øget grænsekontrol