Baglandet om Liberal Alliance i regering: Vi har tillid. Det handler om tillid

Det var den rigtige beslutning at gå i regering. Sådan lyder det både fra Liberal Alliances top og baglandet. LA afholdt denne weekend det første landsmøde, siden partiet indtrådte i regering.

Udenrigsminister og politisk leder Anders Samuelsen takker ældreminister Thyra Frank for hendes tale til landsmødet. Liberal Alliances landsmøde 2017. Aalborg Kongres & Kultur Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et selvmordsbælte om maven, et »rend mig« til medierne og et budskab om, at regeringsdannelse var det helt rigtige valg.

Denne weekend holder Liberal Alliance landsmøde i Aalborg, hvor godt 500 deltagere er samlet.
I løbet af lørdagen talte LA-leder og udenrigsminister Anders Samuelsen om, hvorfor regeringsdannelsen var det rigtige.

»Vi har gjort det rigtige. Det lover jeg,« lød budskabet fra Anders Samuelsen fra talerstolen.

Det budskab er baglandet tilsyneladende enig i.

Blandt stemmer i partiets bagland er det svært at finde kritiske røster, der går imod LA-budskabet om, at regeringsindtrædelsen var det helt rigtige.

Spidskandidat til kommunalvalget i Esbjerg Peter Nikolajsen siger, at han i begyndelsen var skeptisk over for, om Liberal Alliance skulle i regering. Men nu synes han, at det er »rigtigt fint«.

»Jeg synes, det var fint, at Anders hoppede ned fra træet og ind i regeringen, for ellers havde vi formentlig fået valg og nok en rød regering. Når vi er inde i regering, går vi selvfølgelig på kompromis, men vi er med til at få nogle principper igennem.«

Hvorfor var du skeptisk i starten?

»Jeg var bekymret for, at vi kom i mindretal og ikke fik vores politik igennem. Men det gør vi til fulde,« siger han og henviser til marginalskat, hvor han mener, at partiet er med til at sætte dagsordenen.

Samme toner lyder fra Torben Friis Svendsen fra Ringkøbing-Skjern, hvor han stiller op til kommunalvalget, og Claus Rasmussen, storkredsformand i Vestjylland.

»Det handler om tillid. Vi har valgt nogle folketingspolitikere, fordi vi har tillid til, at de træffer de rigtige beslutninger,« siger Claus Rasmussen.

Adspurgt til, om LA-medlemmerne kan pege på konkrete resultater som følge af LA i regering, lyder svaret: taxaloven.

Også selv om kørselstjenesten Uber ikke blev lovlig, må man forstå på de tre medlemmer.

»Vi har ikke 90 mandater, og så kan vi ikke få alt igennem. Men det blev en liberalisering af taxaloven,« siger Claus Rasmussen.

Hvorfor er der så stor enighed i baglandet om, at det går godt for Liberal Alliance i regeringen, når det reelt ikke er lykkedes at komme igennem med LA-politik – blandt andet i forbindelse med taxaloven?

»For mig handler det om tillid. Vi har tillid til folketingsgruppen. De har egenskaberne og evnerne til at håndtere situationen,« siger Torben Friis Svendsen.

Så har vi fejlet

På landsmødet slog Anders Samuelsen fast, at det er for tidligt at måle partiets resultater. Det skal ske ved næste folketingsvalg.

Han refererede i sin tale til tiden med »de stålsatte øjne«, hvor partiet sidste år truede med at vælte den daværende Venstre-regering, hvis ikke topskatten blev sænket.

»Jeg er ked af, vi drev jer igennem det. Men havde jeg ikke haft det selvmordsbælte rundt om maven, var vi ikke kommet i regering. Resultaterne – de kommer nu,« sagde udenrigsministeren, der nu har siddet på posten i knap fem måneder.

»Når vi når til næste valg, er jeg sikker på, at skatten på arbejde er sat ned, at vi har fået lavere licens, at vi har fået færre afgifter, at vi har fået billigere biler, at vi har fået friere valg, at vi har fået mere tillid i den offentlige sektor. Det er det, jeg vil måles på,« sagde Anders Samuelsen og tilføjede, at hvis det er tilfældet, har partiet haft succes.

»Hvis ja, så har vi haft en kæmpe succes. Hvis nej, så har vi fejlet.«

Anders Samuelsen afviste efter talen at komme de resultater nærmere, som partiet ønsker at blive målt på. Ligesom han heller ikke ville uddybe, hvordan blandt andet topskattelettelser skal gennemføres, når støttepartiet Dansk Folkeparti ikke bakker op om forslaget.

Drømmer om Thyras plejehjem

I det hele taget har der været meget af LAs – og regeringens – politik, der ikke tegner sig et flertal for.
Dermed har det hidtil ikke været muligt at få gennemført toneangivende politik som højere pensionsalder og den evige kæphest topskattelettelser.

I talen rettede Anders Samuelsen en skarp kritik af medierne og de målinger, der har været af ældreminister Thyra Frank som den mest upopulære minister i regeringen.

»Kære medier. I kan rende og hoppe med jeres popularitetsmålinger. Der er ikke et menneske i det her land, der ikke har den drøm, at hvis de skulle ende deres dage på et plejehjem, så var det et plejehjem ledet af Thyras værdier,« lød det fra Samuelsen.

Venstre-regeringen som gidsel

Som en overraskelse for deltagerne gæstede også regeringssamarbejdspartner, statsminister Lars Løkke Rasmussen, landsmødet.

Han lagde i sin tale ikke skjul på, at Liberal Alliance satte tingene på spidsen forud for regeringsdannelsen.

»I kravlede op og tog mig, Venstre-regeringen og dansk politik som gidsler med et krav om løsepenge af den store slags i form af en marginalskattelettelse hele vejen op,« siger Lars Løkke Rasmussen, der blev mødt af stor latter i salen.