Aviser: Mistanken retter sig mod Søren Gade

Presset på tidligere forsvarsminister Søren Gade stiger, efter flere medier sætter spørgsmålstegn ved hans uskyld i Lækagesagen. Selv fastholder han, at han sover helt trygt om natten.

Ifølge B.T. var det på vej hjem i flyveren efter et besøg i Irak, at journalisten Rasmus Tantholdt fik det første nys fra daværende forsvarsminister Søren Gade om, at der blev indsat jægersoldater i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarsministeriet/Forsvaret FR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken rolle spillede tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) i lækagen om jægersoldaternes indsættelse i Irak? Dette helt centrale spørgsmål kredser flere aviser om onsdag.

Ifølge den nu offentliggjorte lydoptagelse fra samtalen mellem TV 2-journalisten Rasmus Tantholdt og DR-journalisten Nils Giversen var det venstreministeren Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, der sladrede til TV 2’s krigsreporter om indsættelsen af danske specialstyrker.

Men handlede spindoktoren blot på egen hånd, eller bekræftede han blot, hvad hans chef allerede havde insinueret? Ifølge Ekstra Bladet, der tidligere har rettet de journalistiske kanoner mod spindoktorernes rolle, er det højst tvivlsomt, at Søren Gade ikke har haft noget at gøre med lækagen.

Ekstra Bladet: Pilen peger på Søren Gade

- Mere og mere tyder på, at Gade selv spiller hovedrollen som skurk i dramaet, skriver avisen onsdag i sin leder. Hvis det ikke lykkes politiet at få genoptaget sagen ved Den Særlige Klageret, mener avisen, at Folketinget bør nedsætte en undersøgelseskommission, der skal undersøge eks-ministerens rolle. Det vil i så fald være den tredje i rækken mod en venstreminister - en historisk rekord.

Under overskriften "Søren Gade talte over sig", mener dagbladet B.T. at kunne dokumentere, at det var forsvarsminister Søren Gade, der som den første over for Rasmus Tantholdt direkte fortalte eller insinuerede, at der blev sat danske jægersoldater ind i Irak for at lette presset på de danske styrker i landet.

Under et besøg hos de danske soldater i Irak bliver den danske lejr beskudt, mens Rasmus Tantholdt interviewer Søren Gade. Interviewet om sikkerheden i Irak fortsætter, mens de to mænd ironisk ligger og dækker sig selv på jorden.

- Det var fuldstændig åndssvagt af ham. Han havde lige ligget og rodet rundt nede på gulvet, Gade der. Det skadede ikke Søren Gade, men han ville selvfølgelig gerne vise handlekraft. Det er så det, som de forsøgte på der, siger Rasmus Tantholdt på lydoptagelsen.

Tantholdt: Spindoktor bekræftede oplysninger

Ordene ”de forsøgte på der” er helt centrale. For ifølge B.T.’s oplysninger var Jacob Winther slet ikke med på turen til Irak. Så hvordan kunne Rasmus Tantholdt så have fået at vide, at der nu blev indsat jægersoldater?

På vej hjem i taxaen fra flyveturen tilbage til Danmark fra Irak bekræfter Jacob Winther over telefonen ifølge Tantholdt de oplysninger, han har fået på flyveturen, hvor Søren Gade ”muligvis også (var red.) lidt småstiv”.

Selv fastholder Søren Gade sin uskyld i sagen. Men han ærgrer sig over, at sagen kommer op endnu engang.

- Det er gammelt støv og skidt, der bliver hvirvlet op igen, sagde Søren Gade tirsdag til Dagbladet Holstebro.

- Jeg er blevet afhørt af politiet i flere timer, mens jeg var ansat i Udenrigsministeriet. Hvis man tror, at jeg nu vil ændre forklaring, så tager man fejl. Jeg har fortalt alt, hvad jeg kender til sagen, lyder det fra den tidligere forsvarsminister, der over for avisen forsikrer, at han sover roligt om natten.

Søren Gade forlod 22. februar sidste år sin post som forsvarsminister og forsvandt helt ud af dansk politik - en måned efter den famøse samtale mellem Rasmus Tantholdt og Gades spindoktor.