Auken og Holger K. vil stoppe EU-samarbejde med Israel

SF vil suspendere EUs handels- og associeringsaftale med Israel i protest mod ulovlige bosættelser. Det hjælper ikke at kappe forbindelsen, siger radikal spidskandidat.

Arkivfoto. EU-parlamentariker Margrethe Auken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på tide for EU at skrue bissen på over for Israel, mener SF. I et åbent brev til udenrigskommissær Cathrine Ashton opfordrer europaparlamentsmedlem Margrete Auken (SF) og udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF) til at suspendere EUs handels- og associeringsaftale med Israel.

»Jeg er stor modstander af at boykotte lande, hvis man har retlige midler til rådighed. Det har vi over for Israel, hvor vi derfor kan suspendere samarbejdsaftalen,« siger Margrete Auken til Kristeligt Dagblad.

Uden en handels- og associeringsaftale vil israelske varer blive dyrere for forbrugerne i EU-landene. SFerne håber, at det vil presse Israel til at opgive bosættelserne på Vestbredden og indgå en aftale om en tostatsløsning med palæstinenserne.

»Bosættelserne er i strid med menneskerettighederne. Israelerne påtager sig ikke ansvaret for de besatte områder, men det skal de ifølge Genevekonventionerne. Alle bosættelserne er ulovlige, det er hele verden enig om, undtagen Israel,« siger Margrete Auken.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), kalder forslaget for »håbløst«, og heller ikke den radikale spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen (R), er klar til at ophæve samarbejdet med Israel.

»En suspendering af samarbejdsaftalen mellem EU og Israel er ikke noget, jeg abonnerer på,« siger han til Kristeligt Dagblad.

»Jeg er på mange måder kritisk over for den israelske fremfærd, og EU har en stor rolle at spille over for Israel. EU råder over en række andre instrumenter, som jeg synes, man skal bruge. At kappe forbindelsen på den måde hjælper ikke noget,« siger Morten Helveg Petersen.