Auken klar med nyt miljøudspil

Miljøministeren er klar med et lovforslag, der kan begrænse følgerne af voldsomme skybrud.

Miljøminister Ida Auken vil gøre det nemmere for kommuner at sikre sig mod skybrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for, at danskerne skal opleve nye voldsomme, milliarddyre og altødelæggende oversvømmelser, bliver alt andet lige mindre med et nyt udspil fra miljøminister Ida Auken (SF).

Ministeren er klar med et lovforslag, der nøje præciserer, hvordan kommunerne og spildevandsselskaberne kan finansiere initiativer, der kan begrænse følgerne af voldsomme skybrud som dem, der har hærget hovedstaden og andre dele af Danmark de seneste fem år.

Ifølge forslaget fra ministeren har de kommunalt ejede spildevandsselskaber vidtgående beføjelser til at finansiere klimatilpasningsinitiativer over det spildevandsbidrag, borgerne skal betale. Konsekvensen er, at danskerne skal betale mere for hver kubikmeter vand, selskaberne håndterer, men for samfundet og danskerne er det generelt billigere at forebygge oversvømmelser end at betale, når skaden er sket.

Med sit udspil imødekommer ministeren en kritik fra kommuner, vandselskaber og miljøjurister, der har efterlyst klarhed over spørgsmålet om, hvordan klimatilpasningsindsatsen kan finansieres. Vi ved, hvad vi skal gøre, men ikke hvordan vi skal få penge til det, har landets største vandselskab, Københavns Energi, sammenfattet problemstillingen.

Naturen slipper for at hænge på regningen

Nu kommer der et svar fra Ida Auken.

»Det har alt for længe været uklart, hvordan kommuner og vandselskaber skal finansiere de gode idéer, de har, når det gælder klimasikring og miljøforbedringer. Den usikkerhed fjerner vi med en ændring af vandsektorloven, så vandselskaberne ved præcis, hvordan de kan få dækket omkostningerne til for eksempel nye kloakker og overløbsbassiner. Det giver renere badevand og bedre service til borgerne, og naturen slipper for at hænge på regningen, når kloaknettet giver op,« siger miljøministeren.

Firkantet sagt, har vandselskaberne hidtil holdt sig til at håndtere regnvand og spildevand i kloaksystemet. Men det har været uklart, om de også kunne aflede regnvand til parker og pladser, når der ikke kan være mere i kloakrørene, som det er tilfældet ved voldsomme skybrud.

Formanden for miljø- og teknikudvalget i Kommunnernes Landsforening, Martin Dam (V), kender ikke ministerens udspil i detaljer, men han er umiddelbart meget tilfreds med hensigten.

»Det er både bedre og billigere at aflede regnvandet på overfladen, end det er at udbygge kloaknettet. Nu ser det ud til, at ministeren anviser, hvordan vi kan gøre det på den billige måde. I de store byer er der ingen tvivl om, at det er bedre at forebygge oversvømmelser end at lade skaderne ske og så betale regningen,« siger Martin Dam.