Auken-fan sætter sig selv i spil

Berlingske har fået adgang til det socialdemokratiske folketingsmedlem Jens Joels data. 35-årige Jens Joel, der er klima- og energiordfører, blev valgt ind i Folketinget i 2011.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Jens Joel har lukket op for sine datahemmeligheder over for Berlingskes læsere. Også hemmeligheder, han ikke vidste blev gemt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da folketingsmedlem Jens Joel (S) kom hjem og fortalte sin far, at han var blevet socialdemokrat, truede faderen med at gøre ham arveløs.

»Men det tog jeg stille og roligt, for manden ejede jo ingenting,« siger Jens Joel i dag.

Han er vokset op i et bofællesskab, og hans forældre var erklærede kommunister. Så det stod langt fra skrevet i DNAet, at Jens Joel skulle blive socialdemokat. Men han blev forført af den nu afdøde tidligere partiformand og minister Svend Auken (S) i regi af studenterorganisationen Frit Forum på statskundskabsstudierne i Aarhus. Auken hænger stadig på en stor plakat på Jens’ kontor i dag, og det er hans gamle opstillingskreds, Jens Joel blev valgt ind i 2011. Så kunne kommunisterne og de andre på den yderste venstrefløj godt stå og råbe fra sidelinjen. Jens faldt for Aukens tankesæt om, at det var bedre at »lave ti procent om, end at have 90 procent ret.«

Når det er sagt, er der ingen tvivl om Jens Joels ideologiske plads i Socialdemokratiet. Partifællen Pernille Rosenkrantz Theil (S), som bor dør om dør med ham i Folketinget, siger, at »det er helt klart hjertet banker til venstre hos Jens.« Og hun tilføjer, at han har »en meget veludviklet indignation.« Selv om Jens Joel er et relativt ukendt ansigt uden for Christiansborg, har han arbejdet med politik længe. Ikke mindst som sekretariatsleder og politisk rådgiver for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet i fire år, hvor han arbejdede tæt sammen med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og daværende europaparlamentariker Dan Jørgensen. I dag er han klima- og energiordfører, men han interesserer sig fortsat meget for EU og beskæftigelsespolitik med fokus på faglærte og ufaglærtes arbejdsvilkår. Han har blandt andet brugt en del tid med den lokale 3F-afdeling i Aarhus og har som student arbejdet hos LO. Undervejs er han blevet gode venner med den lokale 3F-gruppeformand Ole Christensen. Det var ham, der første gang satte Jens Joel i kontakt med den sjakbajs, som Jens siden har fulgt i »praktik« på flere byggepladser rundt omkring Aarhus.

»Han er jo akademiker, han ville gerne have snavs under neglene,« siger Ole Christensen.

Sjakket lader dog ikke akademikeren glemme den første gang, han kom på byggepladsen om vinteren og prøvede at slå små søm i med meget store handsker. »Anna og Lotte- hænder,« sagde de og grinede ad ham.

»Men han er god til at se vores problemer og lytte til os,« siger sjakbajsen Jesper Hansen, der arbejder for MT Højgaard. Jens Joel har siden været i »praktik« med hjemmehjælpere og rengøringspersonale ligeledes i Aarhus.

I dag bor Jens Joel for sig selv, delvist i den lejlighed, Folketinget stiller til rådighed for ham på Christianshavn, delvist i en etværelseslejlighed på Gudrunsvej i Gellerup i Aarhus Vest, hvor han flyttede ind kort tid efter valget. Jens fik hurtigt en lejlighed. Lejere i det belastede boligområde har forrang, hvis de har fast arbejde. Han er ofte blevet spurgt om, hvorvidt det var et mediestunt. Men han afviser spørgsmålet med argumentet om, at han godt kan lide at bo der, at det er et af de steder i Aarhus, der sker mest, og at hvis det var et mediestunt, var han nok flyttet for længst.

Når Jens Joel har sagt ja til at deltage i Berlingskes dataprojekt, er det er ikke første gang, han lægger sit liv i andres hænder. Han var kun omkring tre år, da han blev placeret i sidevognen af moderens motorcykel i specialsyet børnemotorcykeltøj og den mindste motorcykelhjelm, der kunne opdrives. Sammen med Arbejdernes Motorcykelklub kørte de frem og tilbage til Malaga. Begejstringen for både Europa og motorcykler har han bevaret. Han har i dag en ­Triumph Bonneville.