»At man er islamofob, er for mig ikke et gyldigt argument for at sige nej til en moské«

DF-borgmester Carl Christian Ebbesen opfordrer partierne til at nedstemme en ny moské i København. Det stiller teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) sig uforstående overfor.

Foto: Katrine Emilie Andersen/David Leth Williams Fold sammen
Læs mere

Der er politisk uenighed på Københavns Rådhus om det moskébyggeri, Det Islamiske Trossamfund har bedt om dispensation til at opføre.

Samtidig truer Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune med at boykotte samarbejdet med den muslimske forening - og de to ting hænger ikke sammen, mener kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

»Det er dobbeltmoralsk, hvis man sidder og siger, at de er så onde og slemme, at nu vil kommunen ikke samarbejde med dem mere, men så vil man i øvrigt godt om et par måneder give dem dispensation til at opføre en stormoské,« lyder det fra Carl Christian Ebbesen i dagens Berlingske.

Men udmeldingen undrer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø), som til daglig sidder med byplanlægningen i København. For ham er samarbejdet med Det Islamiske Trossamfund og byggesagen om den nye moské to vidt forskellige sager.

»Moskéen er en helt almindelig plansag, som handler om, at vi ønsker at erstatte én moskébygning med en anden. Det er en byggesag, og det er sådan, jeg forholder mig til den,« siger Morten Kabell.

Hvad mener du om Carl Christian Ebbesens udmelding i dag?

»At man er islamofob, er for mig ikke et gyldigt argument for at sige nej til en moské i København. Jeg stemmer om moskéen ud fra, hvordan den planmæssigt og arkitektonisk forholder sig til det område, den ligger i. Jeg kan ikke se noget andet, end at moskéen vil være til stor gavn for det lokale miljø.«

Moskeen, som Det Islamiske Trossamfund har søgt om tilladelse til at opføre på Dortheavej i det nordvestlige København, er tegnet af den velrennomerede tegnestue, Henning Larsen Architects, som også står bag blandt andet Operaen og Novo Nordisk domicil.

På skitserne over byggeriet kan man se en kupelformet moské i skandinavisk design, som skal indeholde bederum, café, bibliotek, basar og boghandel.

Henning Larsen Architects’ bud på en kommende moské og muslimsk kulturcenter på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Illustration: Henning Larsen Architects Fold sammen
Læs mere

»I dag er der gamle lager- og fabriksbygninger, og det vil man erstatte med en Henning Larsen-moské, som vil bygge på den fineste skandinaviske arkitekturtradition. Henning Larsen har løst opgaven ualmindeligt godt, og det vil jeg ikke dømme ude på grund af islamofobi,« siger Morten Kabell.

Teknik- og miljøudvalget, hvor Morten Kabell er borgmester, har tidligere på året stemt enstemmigt ja til den nye lokalplan, som moskéen er en del af. Han har svært ved at se, hvorfor udvalget skulle have ændret holdning, når lokalplanen igen skal behandles.

»Jeg har foreløbig ikke hørt nogen argumenter i høringsprocessen, som skulle kunne gøre, at udvalget ikke også vil manifestere sig denne gang,« siger han.

Ifølge DR P4, som har lavet en optælling af høringssvarene, kom kun 18 ud af 124 høringssvar fra borgere på Nørrebro eller Nordvest-kvarteret. De øvrige høringsvar, hvoraf flere ifølge P4 alene er kritiske overfor muslimer og islam og ikke forholder sig til lokalplanen, kommer fra resten af landet.

Borgerrepræsentationen træffer i begyndelsen af det nye år den endelige beslutning om dispensationen til byggeriet.

I mellemtiden arbejder Det Islamiske Trossamfund på at indsamle de cirka 80 millioner kroner, det vil koste at opføre den nye moské.

I juni forklarede den muslimske forenings talsmand, Imran Shah, til Berlingske, at indsamlingen til byggeriet var »godt i gang«, og at foreningen fokuserer på donationer fra private bidragsydere.

»Vores udgangspunkt er, at det her er en moské og et kulturcenter for herboende muslimer og finansieret af herboende muslimer. Derfor kommer man heller ikke til at se en stat, der går ind og støtter med penge for at få noget til gengæld,« sagde Imran Shah til Berlingske.