Asylansøgere får nu kortere ventetid på samtaler

Udlændingestyrelsen fremskynder interview med asylansøgere. For nogle forkortes ventetiden med et halvt år.

Arkivfoto: Asylansøgere ankom onsdag den 9. december i år til Strandvænget i Nyborg. Her ses 6-årige Hassan udstyret med dansk flag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man ankommer til Danmark som asylansøger, risikerer man at skulle vente et års tid på at komme til et interview hos Udlændingestyrelsen.

Men den ventetid vil styrelsen nu sænke.

Styrelsen ansætter cirka 40 nye medarbejdere for at kunne følge bedre med. Derudover flyttes omkring 20 medarbejdere til asylområdet fra andre områder. Det betyder, at de asylansøgere, der allerede opholder sig i Danmark, får barberet ventetiden ned.

»Vi planlægger efter, at alle asylansøgere, som er indrejst indtil nu, vil have været til interview hos os inden udgangen af juni,« siger fungerende vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Morten Bo Laursen, i en pressemeddelelse.

Det er politiet, der registrerer asylansøgerne, når de rejser ind i landet. Selve sagsbehandlingen - inklusive fastlæggelse af identitet, statsborgerskab og asylmotiv - foretages efterfølgende af Udlændingestyrelsen gennem et eller flere interviews.

Nogle asylansøgere havde ellers først fået tid til interview i december 2016. Under normale omstændigheder finder det første interview sted inden for en til to måneder efter ankomsten. Men på grund af det store antal asylansøgere kan styrelsen ikke følge med.

Nu bliver stort set alle de interview, der allerede var fastlagt i 2016, booket om.

»Vi skal have givet alle asylansøgerne besked om, at deres samtaletid hos os er blevet rykket frem. Det er en opgave, som vi kun kan løse i tæt samarbejde med Røde Kors' eller de kommunale operatørers personale ude på asylcentrene,« siger Morten Bo Laursen.

I år er der til og med oktober registreret 13.425 asylansøgere i Danmark. Heraf ankom 6407 alene i september og oktober.

/ritzau/