Astrid Krag: Loven forpligter allerede til værdighed i ældrepleje

Socialdemokraternes ældreordfører Astrid Krag mener, at kommunerne allerede er forpligtede til at levere værdig pleje.

Foto: Torkil Adsersen. Astrid Krag (S).
Læs mere
Fold sammen

Op mod 60 procent af danskerne frygter alderdommen og at ende i en situation med en våd ble og uværdig pleje. Det viser en ny undersøgelse, der offentliggøres torsdag, hvor fagforbundet FOA, Ældre Sagen og Dansk Sygeplejeråd foreslår, at Danmark følger Norge og Sveriges eksempel og gør en værdig pleje til et lovkrav.

»Værdighed bør være forankret i lovgivningen, sådan som det er i Sverige og Norge. Det handler ikke om at love ældre et vist antal bade eller andet, men derimod om at sikre, at der altid bliver taget udgangspunkt i den enkelte ældres situation. Det skal også kunne ses i normeringerne,« siger Karen Stæhr, der er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

Socialdemokraternes ældreordfører Astrid Krag (S) er dog ikke umiddelbart tilhænger af at få skrevet værdighed i ældreplejen ind i lovgivningen, fordi kommunerne allerede er forpligtede til at give en værdig pleje og omsorg:

»Jeg mener, at vi allerede gennem vores lovgivning er forpligtet til at have en værdig ældrepleje, så på den måde skulle det ikke være nødvendigt, men det er godt, at der sættes fokus på området, for det er noget, der optager alle danskere,« siger Astrid Krag.

Undersøgelsen, der afslører danskerne frygt for at blive gamle, er udarbejdet af Voxmeter for Ældre Sagen, og her understreger administrerende direktør, Bjarne Hastrup, vigtigheden af, at befolkningen har tillid til sit lands ældrepleje.

»Det er yderst vigtigt, at befolkningen er tryg ved ældreplejen. Derfor er det helt centralt, at lovgivningen signalerer, at de svækkede skal behandles med respekt og have mulighed for at leve et meningsfuldt og værdigt liv, også selvom de er blevet afhængige af hjælp fra andre. Et land som Danmark kan ikke være andet bekendt,« lyder det fra Bjarne Hastrup.

Astrid Krag siger, at hun ikke er forundret over at 60 procent giver udtryk for utryghed over udsigten til at blive gammel:

»Alle håber at blive gamle, men det skulle også gerne være et godt og et langt liv, og derfor tror jeg, at det er meget alment menneskeligt at være bange for at sidde i sit livs efterår og ikke kunne klare sig selv, og skrækscenariet er jo, hvis den hjælp er utilstrækkelig,«, siger Astrid Krag.

Derfor er den konference, der torsdag holdes på Christiansborg om værdighed i ældreplejen, og som Astrid Krag åbner, ifølge hende yderst vigtig:

»Det handler om, hvad vi kan gøre bedre for de allersvageste ældre,« siger hun.