Asien begynder i Malmø

Mads Rørvig: »Asien begynder i Malmø.« Sådan skrev August Strindberg for over 100 år siden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsagnet passer også i dag, men måske med en anden betydning. Vi hører ofte, at Danmark skal konkurrere med de fremstormende lande i Asien. Det er fuldstændig rigtigt, såfremt Asien starter i Malmø. Mens danske lønninger og afgifter er røget i vejret, så er de svenske lønninger ikke steget væsentligt, og skatterne er blevet sænket. Dermed er den svenske konkurrencekraft blevet markant styrket i forhold til den danske. Kort sagt er Sverige langt mere interessant end Danmark, når der skal investeres i Nordeuropa. Desværre er det et faktum, den danske regering overser på flere forskellige niveauer. Afgiftsskruen har uhæmmet fået endnu et nyk, og lovmøllen kører fortsat i et gear, hvor især mindre virksomheder har svært ved at følge med i mængden af nye love og regler.

Samtidig er Sverige ikke blot overset som konkurrent, men også som vigtigt eksportmarked. Regeringen og navnlig eksportminister Pia Olsen Dyhr (SF) glemmer og negligerer konsekvent de ekstremt vigtige nærmarkeder, der udgør over en tredjedel af dansk eksport. Den manglende interesse er katastrofal, fordi Danmark er domineret af små og mellemstore virksomheder. For dem er det eksport til Sverige, Norge, Storbritannien og Tyskland, der ligger lige for og eventuelt også det stadig vigtigere polske marked. Indien og Brasilien er ikke, og bliver aldrig, oplagte eksportmarkeder for eksempelvis en midtjysk bordpladefabrikant.

Desværre har eksportministeren lagt alle æg i BRIK-kurven, samtidig med at regeringens finanslov for næste år skærer drastisk ned på Eksportrådet. Det svækker BRIK-strategien og i særlig grad indsatsen på nærmarkederne. Sagen er, at Danmarks eksport til Indien er lige så stor som vores eksport til Litauen! Vi får, selv om det er mindre eksotisk, altså langt mere for pengene ved at satse på at være bedre til stede på vores nærmarkeder og opdyrke eksempelvis Sydtyskland, hvor Danmark ifølge Dansk Industri er fraværende.

Betyder det så, at vi ikke skal satse på de fremstormende BRIK-lande? Nej, selvfølgelig skal vi det, men det skal være på en anden måde end blot flotte strategier og tomme ord. F.eks. har Danmark lige så mange diplomater udstationeret i Brasilien som i Albanien, nemlig to! Indtil sidste år havde Danmark en glimrende ordning med eksport­ambassadører, men den valgte regeringen at fjerne. Eksportministeren skulle erstatte disse, men eksportministeren har ikke gjort andet end at skære ned på Eksportrådet og har aldrig selv været i Indien eller Brasilien.

Regeringens eksportpolitik går konsekvent ud på at skylle barnet ud med badevandet. Velfungerende ordninger bliver nedlagt til fordel for ufokuseret fokus på »fugle på taget«. Eksportministerens opgave er at fremme dansk eksport, ikke at føre bistandspolitik. Desværre er indtrykket, at ministeren er mere interesseret i miljøprojekter i Indien end i danske virksomheders mulighed for at eksportere til nærmarkederne.