Asger Aamund: Løkke bliver en ny Schlüter

Erhvervsmanden Asger Aamund har stor tiltro til Danmarks nye statsminister, men han bliver ikke en ny Mr. Perfect som Fogh.

Han var en af bagmændene i Ny Alliance, og har aldrig lagt skjul på, at han er liberal. Erhvervsmanden Asger Aamund spår Lars Løkke Rasmussen en stor fremtid som Danmarks nye statsminister.

Hvordan vil du beskrive Fogh-epoken?

"Den har været et dramatisk skifte fra en socialdemokratisk landevej, hvor Fogh flere gange har markeret sig på vigtige områder. Han har forsvaret demokratiet under Muhammedkrisen. Han har engageret Danmark i internationale brændpunkter, og han har haft mod til at gøre op med besættelsestidens myter. Så overordnet set har han været en glimrende statsminister. ”

Hvordan tror du Fogh vil blive husket?´

”Han vil først og fremmest blive husket som den strategisk bedste statsminister, som Danmark har haft i årevis. Som Mr. Perfect, der aldrig satte en fod forkert. ”

Fogh valgte magten
Hvilke Danmark efterlader Fogh?

"Han efterlader et Danmark, som er bedre til at træffe politiske beslutninger end før. I stedet for at ride på nogle ideologiske dogmer, har han set sig om efter, hvad der har været bedst for Danmark. På den måde har han været med til at bryde nogle vaneforestillinger, hvilket er politisk forfriskende. ”

Har Fogh været borgerlig nok?

”Nej, det har han ikke. Men det skyldes alene Venstres afhængighed af Dansk Folkeparti, for jeg tror egentlig nok, at Anders Fogh i udgangspunktet er meget liberal. Men han har måttet vælge mellem, om han vil være borgerlig-liberal, eller om han ville være statsminister.”

Løkke er en ny Schlüter
Hvad forventer du af Lars Løkke som ny statsminister?

"Jeg forventer, at han viser sit talent som en særdeles dygtig håndværker. På den internationale scene er han nok ikke lige så dygtig som Fogh Rasmussen, men på Christiansborg er han nok den politikere der er bedst til at samarbejde og få parterne til at mødes. Og det er meget afgørende. Jeg tror, at Lars Løkke på det punkt vil komme til at minde meget om Poul Schlüter.”

Bliver Løkke ligeså god, som du mener Anders Fogh Rasmussen har været?

”Når først han får smidt Fogh ud af sit hår, ja. Lars Løkke er ikke mr. Perfekt og kan godt lide at drikke en øl en gang imellem, men det tror jeg egentlig også godt at danskerne kan lide. ”

Kan Løkke slå Helle Thorning?

”Ja, hvis han får et par år som statsminister først, har Helle Thorning-Schmidt ikke en chance.”