Arbejdsskadestyrelsen forbedrer sagsbehandling efter kraftig kritik

I juni kom det frem, at der var alvorlige fejl i Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling. Men der er nu sket en markant forbedring i kvaliteten af afgørelserne, konkluderer Kammeradvokaten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år behandler Arbejdsskadestyrelsen omkring 5.500 sager om erstatning til danskere, der er kommet til skade på deres arbejde. Og efter at Kammeradvokaten i juni sidste år konstaterede, at der var fejl i op mod halvdelen af de gennemgåede sager, er der nu rettet markant op på sagsbehandlingen. Det viser en ny undersøgelse fra Kammeradvokaten, der har kigget på 50 nye sager om tab af erhvervsevne.

»Hvis man kommer til skade på sit arbejde, er det helt afgørende, at man får den erstatning, man har krav på. Derfor glæder det mig, at Kammeradvokatens nye undersøgelse konkluderer, at sagsbehandlingen i Arbejdsskadestyrelsen er blevet markant bedre, for det her handler altså om mennesker og deres forsørgelse,« siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Undersøgelsen følger op på Kammeradvokatens gennemgang af området i juni sidste år. For at forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen blev der i Arbejdsskadestyrelsen iværksat en handlingsplan med 16 initiativer. Og i sin nye undersøgelse konkluderer Kammeradvokaten blandt andet, at de undersøgte afgørelser hviler på »saglige og relevante overvejelser«. Samlet set er afgørelserne korrekte i 90 procent af de sager, som er blevet gennemgået.

»Hvis man som offentlig myndighed får kritik, skal man tage ved lære af det, og det synes jeg, at Arbejdsskadestyrelsen har gjort,« siger Henrik Dam Kristensen og peger på, at styrelsen blandt andet har ændret nogle af sine procedurer og ansat nye medarbejdere.

»Nu er man på et niveau, som man må kunne forvente, at en moderne styrelse har,« fastslår ministeren.

I kølvandet på sommerens kraftige kritik blev styrelsens direktør flyttet, og den nye direktør, Merete Agergaard, er glad for resultaterne og understreger, at der er tale om varige forbedringer.

»Kammeradvokatens undersøgelse viser, at der er sket et markant kvalitetsløft i de afgørelser, vi træffer. Det fokus vil vi fastholde også fremover,« siger hun.

Det var den tidligere jurist i Arbejdsskadestyrelsen, Hans Bøgesvang Riis, der i efteråret 2013 stod frem i Politiken med en sønderlemmende kritik af styrelsens sagsbehandling.

»Praksis for afgørelser blafrede i vinden, og fagligheden sejlede,« skrev han blandt andet i en kronik, der blev bakket op af både eksperter og fagforeninger, ligesom Folketingets Ombudsmand også valgte at gå ind i sagen.

Arbejdsskadestyrelsen træffer hvert år afgørelser i omkring 55.000 arbejdsskadesager. Cirka ti procent af sagerne handler om tab af erhvervsevne.