Arbejdsmarkedsforsker: Positivt tilbud til de arbejdsløse

Efteruddannelse på en ydelse svarende til kontanthjælp giver både en opkvalificeret arbejdsstyrke og fastholder et incitament til at finde et arbejde, vurderer Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har ifølge Berlingskes oplysninger tilbudt Enhedslisten en løsning på dagpengeproblemet, der indebærer, at de, der falder ud af dagpengesystemet i 2013, kan få seks måneder på en ydelse svarende til kontanthjælp, hvis de vel og mærke indvilger i at deltage i et opkvalificerende uddannelsesforløb. Uddannelsesforløbet behøver ikke vare i seks måneder for at indløse forsørgelse i seks måneder.

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, mener, at regeringen har fundet en god løsning for de arbejdsløse, især fordi man får opkvalificeret den enkelte arbejdsløse, hvilket kan vise sig at være en fordel i forhold til jobsøgning og fremtidig beskæftigelse.

- Så vidt der er uddannelse, opkvalificering og omskoling, som peger frem mod at folk kan bevare tilknytning til og komme ind på arbejdsmarkedet, så er det en god ting for de arbejdsløse og for samfundet generelt. Det peger i den rigtige retning, når man ikke bare vælger at forlænge dagpengeperioden og udskyde problemet. Her bruger man pengene på noget opkvalificerende, og det er positivt, siger Henning Jørgensen.

Henning Jørgensen understreger dog, at man vil få klart mest ud af det, hvis man decideret får omskolet visse grupper af arbejdsløse, der får svære kår på fremtidens arbejdsmarked.

- Det ville jo være fint, hvis man kunne få nogen væk fra nogle brancher, der ikke er så meget fremtid i. Så skal man altså bruge de maksimale seks måneder og ikke nøjes med to eller fire ugers mindre opkvalificering, siger han.

Det havde været nytteløst at skubbe dagpengeproblemet foran sig ved at forlænge dagpengeperioden yderligere, siger Henning Jørgensen.