Arbejdsmarkedsforsker: Jobsnyd ødelægger god ordning

Jobcentrene har ikke nok kontrol med virksomheder, som benytter sig af jobrotation. Og når der snydes, bliver ordningen undermineret, siger arbejdsmarkedsforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil altid være brodne kar, der forsøger at hive penge ud af det offentlige på ulovlig vis. Derfor må jobcentrene være bedre til at opdage, når der snydes.

Men i dag står det dårligt til med jobcentrenes mulighed for at få udpeget synderne, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»Der er ikke en ordentlig kontrol, og der føres ikke ordentligt tilsyn med de virksomheder, som henter mange penge fra det offentlige,« siger han.

Ifølge TV 2-programmet Operation X har Københavns Kommune udbetalt mere end 35 millioner kroner i jobrotationsydelse til callcenter-virksomheden 24native samt to andre firmaer med samme ejer. Ifølge vikarerne afløste de dog slet ikke de ansatte på arbejdspladsen.

Henning Jørgensen forklarer, at der altid vil foregå misbrug med offentlige midler. Men tilfældet med vikarbureauerne er »grelle eksempler«. Problemet er ifølge arbejdsmarkedsforskeren, at landets jobcentre prioriterer forkert, og at medarbejderne ikke har de nødvendige kvalifikationer til at kontrollere snyd fra firmaers side.

»Man skal sørge for, der er et beredskab, og at man har de rette kvalifikationer for at kontrollere firmaerne. Man bruger i dag mange ressourcer på at tjekke de ledige, men ikke så mange på virksomhederne,« siger Henning Jørgensen.

Han håber ikke, historien om snyd med jobrotationsmidler vil gå ud over ordningen.

»Det skal ikke gå ud over de mange gode arbejdsgivere, der på fornuftigt vis har fået hjælp af jobrotation, for det er en god ordning til at få opkvalificeret medarbejderne samtidig med, at man giver ledige mulighed for at vise, at de kan noget i et job,« siger Henning Jørgensen.

Sagen om jobrotationfuskeriet har vakt kritik fra flere partier. Blandt andet mener Venstre, at Rigsrevisionen skal se på den generelle udbetaling af offentlige midler, mens SF vil kalde beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd om sagen.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R) erkender, at der er sket en stor fejl i kommunens arbejde. Hun har derfor igangsat en intern undersøgelse og vil yderligere kræve pengene tilbage.

»Der er ingen tvivl om, at jeg er vred over denne sag. Jeg er vred over, at der er en bagmand med et net af virksomheder, der har spekuleret bevidst i at udnytte jobrotationsreglerne. Derfor går vi efter bagmanden og har bedt ham om at betale pengene tilbage i alle de udokumenterede sager,« siger hun.

Aarhus Kommune har også oplevet - og opdaget - virksomheder, der snyder. Kommunen mener derfor, at kontrollen i dag er tilstrækkelig.

»Jeg synes, det er ærgerligt, hvis det fører til, at man indskrænker nogle af de her ordninger, der faktisk hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet. Især hvis det betyder, at man flytter penge fra at hjælpe folk i beskæftigelse til at kontrollere endnu mere,« siger rådmand for Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF).