Antallet af spøgelseshuse i landsbyer vil vokse

Kommunerne estimerer, at der hvert år vil komme omtrent 2500 flere tomme huse i landområderne.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Når en ældre beboer forlader et hus i landområderne eller landsbyerne, bliver det sjældent overtaget af en ung børnefamilie.

Det efterlader flere og flere tomme spøgelseshuse. Helt nøjagtigt vil der komme 2500 flere tomme huse hvert år fremover, lyder det i en prognose fra Kommunernes Landsforening, KL, skriver Jyllands-Posten.

KL har i analysen taget udgangspunkt i antallet af ældre husejere på 75 år og holdt det op mod den manglende tilstrømning af familier med små børn til landområderne.

Fordi der i forvejen står cirka 60.000 tomme boliger, vurderer KL's formand, Martin Damm (V), at der er behov for en nedrivningspulje på mellem tre og fire milliarder kroner.

- Det er på høje tid at tage grundigt fat. De skæmmer gadebilledet i en landsby eller købstad, når huse står tomme og begynder at falde sammen, siger Martin Damm til KL's nyhedsbrev, Momentum, ifølge Jyllands-Posten.

Problemet kan dog ikke løses alene ved at rive huse ned, siger formanden.

- Vi skal også forny områder i byerne og skal kunne forbedre nogle af de andre huse i landsbyen eller købstaden.

I 2014 og 2015 var der i den såkaldte Landsbyfornyelsespulje 400 millioner kroner, som kunne søges til at rydde op i den forfaldne boligmasse ude i landområderne.

Siden 2016 er puljen skåret ned til 55 millioner kroner årligt.

/ritzau/