Antallet af jobopslag har ikke været højere siden 2008

For første gang siden 2008 har antallet af jobopslag på jobnet rundet 30.000 stillinger. Det giver spirende håb, mener beskæftigelsesministeren, der understreger, at vi nu skal være opmærksomme på, at der ikke opstår flaskehalse.

I marts var der helt præcist 31.838 stillingsopslag på jobcentrenes fælles jobsøgningsbank, jobnet. Det er første gang siden 2008, at jobbasen har haft over 30.000 ledige stillinger, og det vidner ifølge beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) om, at tingene for alvor er begyndt at gå i den rigtige retning.

»Det er glædeligt, for det fortæller et eller andet sted, at det der med »den der krise«, den er vi ikke helt på den anden side af, men der er et spirende håb, og det er rigtig godt,« siger ministeren og uddyber:

»Jeg tror, der er flere ting, der har virket - blandt andet har vores reformer virket - men nu begynder vi også at have vækst i Danmark, det har vi haft i nogle kvartaler. Vi har ikke aflyst arbejdsløsheden, men vi er på vej, og det er et rigtig glædeligt budskab.«

Antallet af jobopslag på jobnet er steget støt de seneste år, men er endnu ikke oppe på niveau med årene før finanskrisen. Og Henrik Dam Kristensen understreger, at der stadig er for mange arbejdsløse.

»Vi skal have de, der er arbejdsløse i dag, i beskæftigelse. Og vi har stadig for mange arbejdsløse. Men det går den rigtige vej, og det kan man se på alle de tal, vi har - både med jobopslag og væksttal,« siger ministeren.

Ledigheden er faldet fra omkring 165.000 i juli 2012 til 130.000 i februar 2015. Adspurgt om der er grund til bekymring for såkaldte flaskehalse, hvor der trods flere tusinde arbejdsløse mangler arbejdskraft i specifikke brancher, lyder ministerens svar:

»Det er det, vi skal være så opmærksomme på. Det er også derfor, jeg synes, man skal passe på med job-ordninger, som visse partier har foreslået,« siger han med henvisning til Venstres planer om at ville genindføre bolig-job-ordningen.

»Nu skal vi sætte alle sejl til, så de, der er uden beskæftigelse, bliver opkvalificeret til de job, der er. Det er det, hele den nye beskæftigelsesreform handler om. I stedet for meningsløs aktivering har vi mulighed for at målrette uddannelsen til de områder, hvor der er jobmuligheder.«