Antallet af asylansøgere fordoblet på ét år

På ét år er antallet af asylansøgere omtrent fordoblet. Det haster med at få regeringens forslag om stramninger vedtaget, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne Ole Hækkerup.

I alt 14.815 personer søgte sidste år asyl i Danmark. Dermed er antallet af asylansøgere omtrent fordoblet fra 7.557 i 2013, viser nye tal fra Udlændingestyrelsen.

De syriske asylansøgere udgjorde den absolut største gruppe med 7.185 asylansøgere, mens der til sammenligning blot kom 1.710 syrere til Danmark i 2013.

Politisk ordfører for Socialdemokraterne Ole Hækkerup (S) påpeger, at regeringen har lanceret en række tiltag for at sikre, at Danmark kan følge med flygtningestrømmene. Han fremhæver, at Danmark gør en stor indsats med blandt andet genopbygning i selve Syrien, så syriske flygtninge på sigt kan vende hjem.

»Regeringen har også fremlagt et forslag til stramninger, så vi er sikre på, at vi kan følge med det antal, der kommer til Danmark og søger asyl,« siger Ole Hækkerup.

Konkret har regeringen foreslået, at krigsflygtninge som udgangspunkt kun skal have en midlertidig opholdstilladelse på et år, hvis de ikke er personligt forfulgt. Derudover skal de fleste af dem først kunne få børn eller ægtefæller til Danmark efter det første år.

»Danmark er ikke en ø. Vi kan ikke lukke os ude af verden. På den anden side kan Danmark heller ikke redde verden helt alene. Og det er der, vi skal finde en fornuftig balance, så vi er sikre på, at det antal, der kommer, er noget, vi kan håndtere herhjemme,« siger Ole Hækkerup.

Da regeringen sidste år varslede stramningen af asylreglerne, blev det begrundet med, at antallet af asylansøgere i 2014 ventedes at blive op mod 20.000. Ole Hækkerup mener, at forslaget om stramningen har haft effekt på forhånd.

»Der er flere grunde til, at antallet, der kommer og søger asyl, nu er faldet. Men jeg tror, at en af grundene er det forslag til stramninger, vi har fremlagt, for vi ved, at signaler på dette område kan betyde meget,« siger han.

Selvom stigningen i antallet af syriske asylansøgere var stor, så tegner de eritreiske asylansøgere sig for en endnu større stigning. Mens 98 eritreere søgte asyl i Danmark i 2013, så var tallet sidste år steget til 2.293. Dermed udgjorde eritreerne den næststørste gruppe asylansøgere.

Ole Hækkerup påpeger, at regeringens varslede stramninger også vil påvirke andre asylansøgere end de syriske. Han henviser igen til, at det har en signalværdi, når regeringen vil gøre det sværere at få asyl og få familie med til Danmark.

Derfor haster det med at få regeringens varslede stramning vedtaget, mener den politiske ordfører:

»Det er ikke blevet vedtaget, fordi Venstre bliver ved med at forsinke processen. Jeg kan godt være bekymret for, hvis ikke Folketinget får taget sig sammen og får vedtaget det her lovforslag, om det så kan ende med at få den stik modsatte effekt, hvor signalet bliver, at vi er lang tid om at få justeret vores regler i Danmark.«