Annoncer for millioner: Boeings Super Hornet knuser Oddset-pigen, Peter fra L'easy og alle andre

Boeing har over de seneste uger reklameret mere end alle andre annoncører i Danmark. Den amerikanske flyproducent, der er med i opløbet om at levere Danmarks næste kampfly, har annonceret for dobbelt så meget i landets aviser som den næststørste annoncør.

Boeing F18 Super Hornet, som er kandidat til at afløse Danmarks F16-fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: frit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du læser avis - altså den gode gamle af slagsen lavet af papir - har du i løbet af den seneste uge helt sikkert set én.

Og læser du mere end en avis, har du helt sikkert også set mere end én.

Siden torsdag i forrige uge har danskerne – og ikke mindst politikerne – næsten hver dag kunnet læse enten helsides eller dobbelte helsides annoncer for Boeings kampfly Super Hornet i alle landsdækkende aviser. Lige fra den venstreorienterede Information over Kristeligt Dagblad til de store aviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske har været udstyret med den amerikanske flyfabrikants annoncer.

Artiklen fortsætter under billedet

Boeings kampagne for deres kampfly Fold sammen
Læs mere

Kampagnen skal ifølge Boeing sætte gang i en debat om Danmarks valg af nye kampfly, som Folketinget forventes at træffe en beslutning om inden sommer.

Og i den har kamp har Boeing klart overgået alle andre annoncører i Danmark. Over den seneste halvanden uges tid har Boeing annonceret næsten dobbelt så meget i landets aviser som nummer to målt i listepriser, viser tal fra Gallup Adfacts.

»Den er ikke bare massiv, den er voldsom. Kampagner med den intensitet ser man ellers stort set kun i forbindelse med folketingsvalg. Jeg kan næsten ikke komme i tanker om en produktintroduktion, som har fået så stort et tryk som Boeings,« siger Frederik Preisler, der er Partner og kreativ direktør i reklamebureauet Mensch.

Ifølge ham er omfanget af kampagnen at sammenligne med de allerstørste kampagner, der er set herhjemme. Boeing-reklamerne kan således måle sig med selv de politiske millionkampagner, der skulle få danskerne til at sætte kryds ved et bestemt parti ved folketingsvalget sidste år, vurderer Frederik Preisler.

»Det sidste jeg kan huske i den her størrelsesorden er Venstre og Socialdemokraternes valgkampagner i forbindelse med sidste folketingsvalg. De havde samme massive karakter,« siger han.

Desperat strategi

Boeing har i den sidste halvanden uge annonceret for 5.032.746 millioner kroner i landets aviser målt i listepriser. Det er vejledende priser uden eventuelle mængderabatter. Til sammenligning annoncerede ejendomskæden Home for 2.699.497 kroner.

Ser man på den samlede annoncering har Boeings kampagne for Super Hornet også lagt sig i spidsen med annoncer for 5.240.144 kroner i listepriser, lige foran landets klart største annoncør de seneste mange år, Danske Spil, med 5.090.714 kroner.

Der skal tages det forbehold, at der mangler registrering af bannerannoncer - reklamer som dem du ser på siden af denne artikel og andre steder på internettet. Men da Boeing også har reklameret massivt på nettet, vil det med al sandsynlighed kun øge flyfabrikantens 1. plads.

Artiklen fortsætter under billedet

Dertil kommer, at Boeings udendørsreklamer på togstationer og busstoppesteder for 1,3 millioner kroner i listepriser er registreret før annoncerne i aviserne, og derfor heller ikke er med i opgørelsen. Spørgsmålet er så, hvad Boeing håber at få ud af sin enorme kampagne.

Spørger man Frederik Preisler er der to muligheder. Enten er kampagnen et udtryk for, at Boeing reelt ønsker at påvirke debatten og dermed forsøger at fremhæve egne styrker og samtidig gøre opmærksom på konkurrenternes svagheder, så politikerne måske vælger at kigge i Boeings retning. Eller også er kampagnen et udtryk for, at de har fået den opfattelse, at beslutningen er truffet, og at politikerne agter at lægge deres æg i en af konkurrenternes kurv, siger Frederik Preisler.

»Under alle omstændigheder er det her en risikabel kommunikationsstrategi. Enten tvinger de politikerne til at genoverveje en beslutning, der ville være gået i deres retning, eller også gør de det endnu sværere for politikerne at vælge Boeing, fordi de nu vil blive skudt i skoene, at et valg af Boeing vil være sket på grund af den massive amerikanske reklamekampagne,« siger Frederik Preisler og fortsætter:

»Og man vælger i hvert fald ikke sådan en strategi, hvis ikke man er trængt – måske endda grænsende til en lille smule desperat.«

Politikerne skal bestemme sig nu

Sikkert er det, at de danske politikere snart skal bestemme, hvilket af tre mulige kampfly, der skal afløse det nuværende F-16, der hastigt nærmer sig udløbsdatoen.

Der er, udover Boeings F18 Super Hornet, to andre fly med i opløbet: F35 Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin, som Danmark har været partner i og investeret omkring to milliarder kroner i, og så det fransk-tyske samarbejde med flyet Eurofighter Typhoon produceret af Airbus.

Artiklen fortsætter under grafikken

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup afviser imidlertid, at hun, hvis Boeing skulle blive politikernes valg, vil være bange for at blive skudt i skoene, at valget skyldes de massive annoncer.

Alligevel har reklamerne en negativ effekt på hende, siger hun.

»Det gør det sværere at vælge dem til, fordi det virker meget desperat. Første gang jeg så annoncen tænkte jeg: Hvad er der galt? Er de fuldstændigt ude i tovene for at få det her, går virksomheden neden om og hjem, hvis de ikke får den her ordre? Det næste var, at hold da op, hvor bruger de mange penge på det her, kunne de ikke godt bruge dem på deres fly i stedet,« siger Marie Krarup.

Regeringen forventes i løbet af foråret at komme med sin indstilling til, hvilket fly Danmark skal købe og hvor mange i det, der bliver danmarkshistoriens største offentlige investering.

Derefter skal der opnås enighed inden for forsvarsforligskredsen – alle partier undtagen Enhedslisten og alternativet.

Ifølge forsvarsforliget skal indkøbet holdes inden for det nuværende forsvarsbudget, men det tror både eksperter og flere politikere kan blive noget nært umuligt.

Konservative har som de eneste meldt klart ud, at de ønsker mindst 30 nye fly, mens Radikale og SF ønsker så få som muligt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Boeing, men her kan du læse vores interview med vicepresident hos Boeing Tom Bell, da flyfabrikanten lancerede sin kampagne.