Annette Vilhelmsen er ny formand for SF

Det bliver Annette Vilhelmsen, der tager over efter Villy Søvndal efter en overbevisende sejr over Astrid Krag.

Mæstformand Mattias Tesfaye lykønsker Annette Vilhelmsen med valget som ny formand ved SF 's formandsvalg i Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFs kommende formand hedder Annette Vilhelmsen. Det blev resultatet af afstemningen blandt partiets medlemmer.

I alt 7.290 SFere havde stemt ved valget, og langt hovedparten af stemmerne gik til den 52-årige Vilhelmsen, der dermed klart slog sundhedsminister Astrid Krag. Vilhelmsen fik 66 procent af stemmerne, mens Krag, der ellers var ledelsens favorit, måtte nøjes med 34 procent.

Annette Vilhelmsen kommer fra første øjeblik på en svær opgave som partileder.

SF oplevede fredag sin værste nedtur siden regeringsdannelsen sidste år, da en TNS Gallup-måling foretaget for Berlingske Nyhedsbureau viste, at partiet står til 5,2 procent af stemmerne. Dermed skal Vilhelmsen fra starten i færd med at samle partiet.

En hård formandsvalgkamp, hvor der er blevet kastet mudder mellem flere Vilhelmsen- og Krag-støtter, gør ligeledes, at den nye formand får sit at se til i forhold til at samle de stridende fløje i SF.

Rent politisk bliver det de igangværende finanslovforhandlinger, som i første omgang kommer til at fylde meget for Annette Vilhelmsen.

Store dele af SFs bagland har en forventning om, at regeringen skal lave en finanslov med Enhedslisten - og ikke Venstre - og derfor bliver en eventuel blå finanslov en svær kamel at sluge for den nykårede formand.

Inden da skal der dog sættes et nyt SF-ministerhold. Flere politiske kommentatorer har erklæret det for sikkert, at Vilhelmsen selv skal være minister, og da erhvervs- og vækstminister Ole Sohn fredag bad om at blive set bort fra ved ministerrokaden, kan der blive tale om en hurtig overtagelse af hans ministerium.

Det store spørgsmål under formandskampen har været, om skatteminister Thor Möger Pedersen får lov at fortsætte på SFs ministerhold. Der har været spekuleret kraftigt i, at han står til en fyreseddel, hvis Annette Vilhelmsen kom til som formand, men en rundspørge foretaget af Berlingske Research blandt 325 af SFs tillidsfolk viser, at der trods alt er opbakning at finde i baglandet til Thor Möger. Her mener 62 procent således, at han skal fortsætte på posten som skatteminister.