Anna Mee Allerslev valgt i København: »Tager man den strenge juridiske kasket på, har hun ikke gyldig grund til at udtræde«

Trods Anna Mee Allerslevs beslutning om at trække sig fra politik efter sagen om lån af rådhuset til bryllup, er hun blevet valgt ind i borgerrepræsentationen i København. Nu skal hun formelt bede om lov til at træde ud, forklarer ekspert.

BMINTERN - Portræt af Anna Mee Allerslev, borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune for Radikale Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få uger efter at Anna Mee Allerslev lancerede sin afgang fra dansk politik, står hun til at blive valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation med 1.123 stemmer.

Det viser fintællingen af stemmer, oplyser Ritzau.

Allerslev var spidskandidat for De Radikale i København, indtil sagen om politikerens gratis lån af rådhuset til sit bryllup bragte hende i heftigt stormvejr. Efter ugers kritik valgte hun at træde tilbage, men da var stemmesedlerne trykt – og hendes navn figurerede derfor øverst på listen over de radikale kandidater.

Dét navn har 1.123 borgere altså valgt at sætte kryds ved. Dermed bliver Anna Mee Allerslev valgt som nummer fem af de fem radikale, der får plads i Borgerrepræsentationen. Spidskandidat Mia Nyegaard får flest personlige stemmer blandt de radikale kandidater, nemlig 3.844.

Radikale Venstre har til kommunalvalget fået i alt 26.691 stemmer i København. Det er en tilbagegang på 2,3 procentpoint, men dog altså nok til fem mandater.

Skal bede om lov

Selv om Allerslev fastholder sit ønske om ikke at udnytte sit mandat, er sagen dog ikke helt ligetil.

Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fortæller, at Anna Mee Allerslev ved første møde i borgerrepræsentationen skal gå til formanden, overborgmester Frank Jensen (S), og anmode om at udtræde af borgerrepræsentationen.

»Derefter bliver borgerrepræsentation præsenteret for anmodningen og spurgt, om de kan acceptere det. Og så siger de formentlig ja, som de plejer at gøre,« siger han og fastholder, at det er Anna Mee Allerslevs ansvar at anmode om at udtræde.

Hvis hun ikke gør det, bliver hun automatisk medlem af borgerrepræsentationen.

Ikke en gyldig grund

Reglerne, som de står skrevet i dag, giver ikke umiddelbart Anna Mee Allerslev ret til at trække sig, vurderer han.

I ”Bekendtgørelse af lov om kommunale og regionale valg” står der, at et medlem kan melde sig ud, hvis man har rimelig grund til det og ønsker at udtræde.

Og man kan kun udtræde, hvis årsagen til ønsket er ens »helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende.«

»Hun har selv brugt formuleringen, at hun trækker sig af personlige forhold. Hvis man tager den strenge juridiske kasket på, så har hun ikke en gyldig grund til at udtræde af borgerrepræsentationen,« siger Roger Buch og tilføjer:

»Men i de fleste tilfælde får medlemmer lov at udtræde alligevel.  Så overholder man ikke reglerne, men sandheden er nok også, at der er noget galt med de regler. Der er ikke nogen kommunalbestyrelse eller borgerrepræsentation, der vinder noget ved at tvinge en person til at blive.«

En sidste udvej for Allerslev er helt at fraflytte Københavns Kommune. I så fald har hun nemlig ikke længere lov til at sidde i borgerrepreæsentationen.