Anmeldelse: Pape til Venstre: Kom hjem, kom hjem, åh kom dog hjem

Søren Pape Poulsen talte dunder for ærkekonservative værdier i sin partiledertale på Folkemødet og fokuserede på opbygning af et borgerligt projekt sammen med Venstre

Søren Pape Poulsen fra Konservative holder partiledertale på Hovedscenen i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019, lørdag den 15. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Søren Pape stod med fødderne solidt plantet i det borgerlige værdisæt, da han holdt sin partiledertale på Folkemødet i Allinge. De konservative skal være den sikre, borgerlige stemme i genopbygningen af blå blok, lyder budskabet. Og Søren Pape Poulsen stod solidt. På toppen af en valgsejr, der har sikret en konservativ fremgang og en konsolidering, som partiet har hungret efter i årevis. Solidt i et parti og en folketingsgruppe, hvor der er opbakning til formanden, og hvor fløjkrige ikke er ved at splitte partiet. Og solidt i et borgerligt kompas.

Pape talte om ordentlighed, om respekten for de mennesker, der hver dag tjener deres egne penge, for erhvervslivet og for politiet.

Talen var pinligt bevidst om, at det borgerlige projekt ligger i ruiner efter denne valgkamp.

Nok er de konservative selv gået frem, men Liberal Alliance er nærmest udraderet, og Venstre har nu som førsteprioritet at danne en regering hen over midten med Socialdemokraterne. Et faktum, som fik Pape til at sende en bøn ud til Venstre: Kom hjem, kom hjem, åh kom dog hjem.

Pape kaldte Venstres strategiske skift i valgkampen for forundringens øjeblik. Og tilføjede, at han håbede, at det kun var en kortvarig tilstand.

For der er brug for, at Venstre er med til at bygge det borgerlige projekt op. Et projekt, hvor man står ved sit ideologiske udgangspunkt. Jeg bliver aldrig en bedre socialdemokrat end Mette Frederiksen. For det har jeg ikke lyst til at være, konkluderede Pape med en spids henvisning til Lars Løkke Rasmussens strategiske svinkeærinder i valgkampen og flirten med socialdemokraterne.

Pape kan med rette glæde sig over det netop de overstående valg. Til både Europa Parlamentet og Folketinget nåede de konservative deres mål. Men den konservative formand glædede sig ikke kun på egne vegne over valgene.

Han glædede sig også over, at danskerne søgte tilbage til de gamle partier og vendte ekstremismen ryggen. Han glædede sig over, at ytringsfriheden stod så stærkt, at vi kunne lytte til de ekstreme holdninger og vælge dem fra, sagde Pape med klar henvisning til Rasmus Paludan. Også her trådte ordentligheden i Papes projekt tydeligt frem.

Det tegner lovende med et konservativt parti i pagt med sig selv forud for genopbygningen af det borgerlige projekt.

 

Nyhedsværdi ☆☆☆☆☆☆

Der var ingen nyheder i talen. Og det var nærmest en pointe i sig selv. For det var tilbagevenden til klassiske værdier, der var grundtonen i talen.

Retorik ★★☆☆☆☆

Det var en sikker partiformand, der holdt en klassisk tale. Det fungerede godt, men var uden store, forførende retoriske højdepunkter.

Humor ★★☆☆☆☆

Pape kan næppe beskyldes for at være stand up komiker. Men den jyske lune afspejler en ordentlighed, der gør Pape til godt selskab som tilhører.

Gennemslagskraft ★★★☆☆☆

Pape slår tydeligt igennem som en klar borgerlig stemme. Han har fundet sin vej ind i det borgerlige projekt med en fokuseret linje på klassiske værdier som ordentlighed og respekten for både individ og fællesskab. Han er landet i rollen som partiformand og har ro og opbakning omkring sig. Det faktum og en netop indkasseret valgsejr gør, at den konservative formand står selvsikkert.

Samlet vurdering ★★★☆☆☆

Ikke blændende. Ikke overraskende. Men dejligt solidt, klassisk og overbevisende i sine budskaber om, at de konservative spiller en stærk rolle i genopbygningen af det borgerlige projekt efter valgnederlaget.