Anklagere og tidligere politichef: Hash skal være lovligt

Salget af hash skal legaliseres, lyder det i opfordring til Folketinget fra anklagere og tidligere politichef.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et halvt århundredes kamp mod narkokriminalitet har slået fejl. Det bør politikerne erkende og slå ind på en radikalt anden vej.

Sådan lyder budskabet fra en række erfarne anklagere og en tidligere politichef ifølge Jyllands-Posten.

De mener, at salget af i første omgang hash skal legaliseres, så pengene fra salget går i statskassen i stedet for i lommerne på organiserede kriminelle. En legalisering vil samtidig frigøre store ressourcer hos blandt andet politiet.

Ressourcer, som i dag bruges på bekæmpelse af hashkriminalitet.

- Jeg mener personligt, at man bør legalisere salget af hash, for den kamp kan vi ikke vinde. Man har forsøgt at bekæmpe det her i så mange år, og man er ikke kommet nogen vegne. Vi kan ikke hindre brugen af hash ved at forbyde det. Det er dyrt og nytter ikke meget, siger senioranklager Anne Birgitte Stürup fra Statsadvokaten for København.

Erik Merlung, tidligere statsadvokat for Sjælland, er enig. Kampen mod salg af hash kan ikke vindes, mener han, og de eneste som profiterer på "den håbløse indsats" er bagmændene, som tjener enorme summer på at forsyne hashrygere med de ulovlige varer, fastslår han over for avisen.

Sammen med Per Larsen, tidligere chefpolitiinspektør i København, foreslår Erik Merlung, at Folketinget iværksætter et overvåget forsøg med salg af det euforiserende stof. Indtægterne skal gå til staten.

- Så kan man se, hvordan det virker, for jeg er helt enig i, at det er en hård kamp, og der er ikke udsigt til, at den vindes lige om hjørnet, og pengene går altså i de forkerte lommer i dag, siger Per Larsen.

På Christiansborg afvises forslaget af et flertal. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fastslår over for Jyllands-Posten, at i lighed med foregående regeringer har den nuværende regering ingen planer om at lovliggøre hash.

 

/ritzau/