Anklager hiver gammelt tv-klip frem i Rigsretten

Nu siger Støjberg, at der var tale om en fortalelse, da hun i 2017 svarede på et spørgsmål i sag om asylpar.

 
DR interview fra 2017 med Inger Støjberg. I interviewet bliver Støjberg spurgt ind til en meget omtalt pressemeddelelse fra 10. februar 2016. Redigering: August Bang. Video: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagerne i rigsretssagen mod Inger Støjberg har onsdag valgt at tage et gammelt DR-klip med i sagen som bevis.

Det var først den 14. oktober i år – altså under rigsretssagen – at DR lagde tv-klippet med et interview med Støjberg fra maj 2017 frem på sin hjemmeside. Det havde ikke tidligere været offentliggjort.

I interviewet blev Støjberg spurgt til en meget omtalt pressemeddelelse fra 10. februar 2016. I den meddelte Støjberg, at hun satte en stopper for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever.

Pressemeddelelsen nævner ikke, at der kan være undtagelser, hvor par ikke skal adskilles.

Anklager Anne Birgitte Gammeljord gennemgår onsdag nogle af sagens beviser, og her har hun valgt at tage tv-interviewet med. Hun fortæller, at det, som anklagerne lægger vægt på, er, at Støjberg i klippet siger:

»Det vigtige for mig, det var at få kommunikeret helt klart, hvad det er, vi administrerer efter.«

En forklaring, som ifølge juraprofessorer, som DR talte med i oktober, modsiger den forklaring, som Støjberg er kommet med i Rigsretten.

Her har Støjberg fortalt, at hun ikke ville nævne undtagelser i pressemeddelelsen, men at det ikke var den, der skulle administreres efter.

»Det er ikke, fordi kattelemmen ikke er der. Men fordi det er helt hypotetisk på det tidspunkt, synes jeg godt, man kan diskutere, om det er det, man skal flage i en pressemeddelelse,« har den tidligere minister sagt under et retsmøde i Rigsretten.

Onsdag morgen talte TV 2 med Støjberg, inden hun skulle ind i Rigsretten, og her fortalte hun, at udtalelsen til DR i 2017 var en »fortalelse«.

I rigsretssagen er Støjberg tiltalt for at have iværksat og fastholdt en ulovlig instruks om at adskille parrene, uden at parrene fik den individuelle vurdering, som de havde krav på. Hun nægter sig skyldig.

31 vidner er afhørt i Rigsretten foruden Inger Støjberg. Derudover har anklagerne læst op, hvad yderligere syv vidner forklarede for Instrukskommissionen.

Nu udestår nogle skriftlige beviser, der skal læses op, inden der i slutningen af november er procedure. Rigsretten forventer at afsige en dom inden jul, men der er endnu ingen fastlagt dato.

/ritzau/