Anklager affejer Støjbergs centrale notat som irrelevant

Mens sag om asylpar verserede, henviste Støjberg ikke til det notat, der er centralt for hendes forsvar.

Rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg foregår i Eigtveds Pakhus på Christianshavn i København. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et notat, der er en hjørnesten i Inger Støjbergs forsvar i rigsretssagen, vil anklagerne feje af banen.

Onsdag argumenterer anklagerne for, hvordan de mener, at Rigsrettens 26 dommere skal se på sagen.

»Det er anklagernes opfattelse, at notatet ingen relevans har for vurderingen af sagen,« siger anklager Jon Lauritzen.

Et vigtigt element i sagen er, at Inger Støjberg 10. februar 2016 i en pressemeddelelse meddelte, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles.

Pressemeddelelsen nævnte ikke undtagelser, og hun er tiltalt for at give en ulovlig instruks.

Støjberg nægter sig skyldig i tiltalen og har forklaret, at hun ikke ønskede at »flage« med undtagelserne. Hun har henvist til, at hun dagen før godkendte et notat, der tilsiger, at der i særlige tilfælde var undtagelser.

Det var dog først, da Instrukskommissionen i 2020 granskede sagen, at notatet blev bragt frem i offentligheden. Kommissionen udtalte, at notatet mistede sin betydning, da pressemeddelelsen kom dagen efter.

»Støjberg har ikke på noget tidspunkt, mens sagen verserede, henvist til notatet,« siger anklager Jon Lauritzen.

Ikke på samråd, over for Folketingets Ombudsmand, journalister, Røde Kors eller lignende, fremhæver han.

»At Inger Støjberg skulle have udtrykt sig på en måde udadtil og på en anden måde indadtil, det har ikke støtte i sagens omstændigheder,« siger anklager Jon Lauritzen.

Jon Lauritzen bider også mærke i de logfiler, som på et af de seneste retsmøder blev lagt frem som et nyt bevis. Filerne viser, hvornår ansatte var inde i sager i ministeriets system.

De viser, at kun tre personer åbnede sagen med notatet i perioden fra 9. februar 2016 klokken 15.30 frem til 5. februar året efter.

Jon Lauritzen sår i sin procedure også tvivl ved flere vidners forklaringer - herunder fra den tidligere afdelingschef i Udlændingeministeriet Line Skytte Mørk Hansen.

Hun ringede 10. februar 2016 til vicedirektør Lene Vejrum i Udlændingestyrelsen og fortalte om den nye ordning.

Line Skytte har fortalt, at hun sagde, at de skulle administrere med undtagelser - uanset pressemeddelelsen. Lene Vejrum mener derimod, at hun fik besked om at adskille alle pågældende par.

Lauritzen hæfter sig ved, at logfilene viser, at Line Skytte flere gange i foråret 2016 var inde og kigge på den sag, som skulle sendes til Folketingets Ombudsmand, der undersøgte sagen. På sagen lå et telefonnotat med Lene Vejrums udlægning af opkaldet.

»Grunden til at hun (Line Skytte, red.) ikke reagerede var jo, at hun godt vidste, hvad hun havde sagt under samtalen,« siger Jon Lauritzen.

Anklageren sår også tvivl ved tidligere departementschef Uffe Toudals forklaring.

Lauritzen finder det »særdeles besynderligt«, at Toudal skal have sagt til Støjberg, at der ville blive administreret lovligt, når han samtidig har forklaret, at han ikke sagde til Udlændingestyrelsen, at der skulle administreres med undtagelser – og altså i strid med pressemeddelelsen.

Onsdag er første dag ud af tre med procedure, hvor Støjbergs forsvarere også får ordet. Dommen ventes før jul.

/ritzau/