Anklage: Udvist bandeleder droppede meldepligt og voldtog kvinder

Et nyt anklageskrift mod tidligere udvist bandeleder viser, at meldepligt for udvisningsdømte kriminelle ikke nødvendigvis forhindrer, at de begår ny grov kriminalitet.

ARKIVFOTO: Bandeleder for den Internationale Klub, Danny Abdalla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom bandelederen Danny Abdalla har været på tålt ophold i Danmark og haft daglig meldepligt i Sandholm, har det ikke forhindret ham i 505 dage i træk at udeblive og ifølge nyt anklageskrift – som Dagbladet Information har fået aktindsigt i – at lave grove forbrydelser i Halvrimmen, Hjallerup, Hjørring, Hurup, Løgstør, Nykøbing Mors og Frederikshavn.

De grove forbrydelser består blandt andet af en lang række skyderier, narkokriminalitet, afpresning og flere voldtægter af kvinder. I alt 36 forhold i den nye sag, som begynder den 3. oktober ved retten i Holstebro. Der er afsat 15 dage i retten.

Danny Abdalla er leder af Den Internationale Klub i Aalborg og er tidligere blevet udvist fra Danmark to gange – for grov narkokriminalitet og røveri – men fordi han angiveligt er dødsdømt i Libanon, er han ikke blevet udsendt og har derfor været i Danmark på tålt ophold.

I bunden af anklageskriftet, som Information har fået aktindsigt i, lægger anklageren op til en tredje udvisningsdom. Danny Abdalla selv nægter sig skyldig i alle de grove forhold.

Sagen rammer ind i diskussionen om, hvad Danmark stiller op med udvisningsdømte kriminelle på tålt ophold. I en anden sag går anklagemyndigheden efter at få en udvisningsdom over den 30-årige bandeleder for Loyal to Familia, Shuaib Khan, efter trusler mod en betjent.

Hvert halve år modtager Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg en redegørelse over udlændinge, som er udvist ved dom, og som er pålagt at skulle møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter – såkaldt kriminel meldepligt.

Pr. 30. juni 2017 var 308 personer pålagt kriminel meldepligt. 202 af dem vidste politiet ikke, hvor opholdt sig og var efterlyst.

Information har forelagt den nye sag mod Danny Abdalla for udlændingeminister Inger Støjberg (V), som ikke vil kommentere den konkrete sag.

I et e-mailsvar skriver Inger Støjberg:

»Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, hvis udlændinge på tålt ophold her i Danmark render rundt og begår kriminalitet. Det skal vi ikke finde os i.«

»Hvis de ikke passer forpligtelserne, falder hammeren altså, og så er der hårde sanktioner,« skriver Inger Støjberg til Information.

»Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, hvis udlændinge på tålt ophold her i Danmark render rundt og begår kriminalitet. Det skal vi ikke finde os i,« siger Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Hun henviser til en lovændring tilbage i februar, som havde til formål at styrke kontrollen med udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste.

Blandt andet blev strafniveauet hævet til et år og seks måneder, hvis en udlænding overtræder sine forpligtelser.

Danny Abdalla er to gange dømt henholdsvis 30 og 40 dages fængsel for at overtræde sin meldepligt.

»Loven trådte i kraft i juni, og nu afventer vi, at de første sager kommer igennem retssystemet. Derfor er det også for tidligt at sige, om lovændringen har haft den ønskede effekt. Det er dog et område, som jeg følger tæt, og hvis det viser sig, at der er behov for yderligere tiltag, er jeg altid klar til at se nærmere på det,« skriver Inger Støjberg til Information.