Anker Boye på vej tilbage

Odenses konservative borgmester står til et katastrofevalg, mens socialdemokraterne kan komme til magten på grund af SF's fremgang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kommunalvalget den 17. november i år vil den tidligere Odense-borgmester, Anker Boye, igen kunne tage borgmesterkæden om halsen. Det viser en ny Gallup-måling foretaget for Fyns Stiftstidende.

Ifølge målingen giver de fynske vælgere socialdemokraterne et ekstra mandat i byrådet, mens SF tredobles og får seks mandater mod de nuværende to. Med SF i ryggen vil Anker Boye derfor atter kunne tage magten i Odense.

På den anden fløj står Venstre til en fremgang på to mandater, Dansk Folkeparti til en fremgang på et enkelt mandat mens De Konservative – der netop nu har borgmesterposten i Odense – går fra elleve til seks mandater.

S afhængige af SF

Kasper Møller Hansen, der er lektor i Statskundskab ved Københavns Universitet, ser målingen som en milepæl for Socialdemokratiet:

- Det er en meget positiv nyhed for Socialdemokratiet, for de mistede magten i Odense ved sidste valg, siger han og fortsætter:

- Men det er jo ikke S, der er årsag til gevinsten. Hvis det ikke var for SFs fremgang og De Konservatives nederlag, fik de ikke magten.

Vælgerne straffer K

Ifølge Kasper Møller Hansen er netop nederlaget til De Konservative dog interessant:

- Den kraftige konservatove tilbagegang undrer mig. For i landpolitikken er De Konservative nogenlunde konstante, men her står de til en halvering, siger han og uddyber:

- Jan Boye har haft de sidste fire år til at lave konservativ politik. Så man kan godt tolke det som om, vælgerne ikke er helt tilfredse med Jan Boyes tid som borgmester, eftersom partiet står til en halvering.

Mød vælgerne

Kasper Møller Hansen understreger, at målingen kan rumme en del usikkerhed og at vælgerne ved kommunalvalg ofte først bestemmer sig sent i processen. Det betyder dog ikke, at kandidaterne ikke skal føre valgkamp – tværtimod:

- Politikerne skal ud på gader og stræder og møde vælgerne. Det kan faktisk ikke gå stærkt nok, siger Kasper Møller Hansen. Han forklarer, at jo nærmere kandidaterne kommer på vælgerne, des større er succesraten:

- Det, der virker bedst er klart at banke på døre og trykke hænder. Man har altid banket på døre i Danmark. Man har dog altidværet en lille smule skeptisk omkring det: For er det nu lige lovligt ”Jehovas Vidner-agtigt”? Faktum er bare, at det virker, for det gør kandidaten synlig og får vedkommende i øjenhøjde med vælgeren.