Anker Boye efter over 20 år: Derfor forlader jeg politik

Odenses borgmester har meldt sin afgang fra politik efter over 20 år. Livet skal plejes, fortæller han.

Foto: Claus Fisker. Odenses bykonge abdicerer efter 20 år som borgmeste.
Læs mere
Fold sammen

Odense: Anker Boye, der har været Odenses borgmester i en menneskealder og et kendt ansigt i dansk politik, vil fra 2017 forlade scenen. Alderen trykker en smule, og tiden skal i højere grad bruges på familien, fortæller han.

Valget om ikke at genopstille blev truffet allerede før kommunalvalget i november 2013, der sikrede Anker Boye endnu en periode som borgmester i Odense. Med undtagelse af perioden 2006-2009, hvor navnebroderen Jan Boye var borgmester, har Anker Boye bestredet posten siden 1994.

- Jeg sagde til min kone, at nu var det sidste gang. Så for mig er det ikke en pludselig beslutning.

- Skulle jeg blive valgt igen, så ville jeg være borgmester, til jeg var 72. Jeg har besluttet mig for, at der må være andet i livet også. Det er jo en stor opgave at være borgmester for sådan en by, siger Anker Boye til Ritzau.

Når den indeværende borgmesterperiode udløber, stopper en karriere i dansk politik, der også har talt en langt periode i Kommunernes Landsforening. Her har Boye både været formand og næstformand.

Tiden i politik startede, da Anker Boye blev fagligt aktiv i arbejdet som portør i 1976.

- Jeg har haft et politisk rigt liv med mange oplevelser og muligheder. Det har været spændende, og jeg har nydt at være med i manegen.

- Men der må også være plads til privatpersonen Anker nu. Vi har jo kun det ene liv, vi har, og jeg vil gerne have et par år med tid til andet.

Anker Boye har, ifølge ham selv, ikke noget andet linet op, han vil kaste sig over, når tiden som borgmester er udløbet. Men han afviser ikke, at "noget kan dukke op".

I bakspejlet glæder den afgående borgmester sig over, at han har været med til at vende Odense fra at være en klassisk produktionsby til nu at være mere baseret på viden, uddannelse og teknologisk udvikling.

- Det er jo byrådet, der har æren for det. Men jeg har nok haft en lille finger med i spillet. Og det er jeg stolt af, siger Anker Boye.

/ritzau/