Angreb på LA-minister for kommentar om fattige: Dumt og kynisk

At Danmark på tre år skulle have fået dobbelt så mange fattige stemmer ikke overens med virkeligheden, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Udtryk for ministerens sociale blindhed, lyder kritikken fra Enhedslisten.

»Det er en dum kommentar. Det er en kommentar, hvor LA-ministeren siger, at fattigdom er sådan noget, der findes i Afrika med børn med store maver, og hvor man dør af tørst.  Det er rigtigt, at den type fattigdom har vi ikke i et meget mere velstående samfund som det danske. Men det betyder ikke, at vi ikke har fattigdom i Danmark,« siger Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted, der kritiserer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll for kynisme, når han ikke vil anerkende ny opgørelse over fattige danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er både dumt og kynisk, når Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll affejer en ny fattigdomsstatistik indeholdende dobbelt så mange fattige danskere som værende ude af trit med virkeligheden.

Angrebet på LA-ministeren kommer fra Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, der omvendt beskylder Ammitzbøll for at være ude af trit med virkeligheden.

»Jeg synes, det er udtryk for en social blindhed, en privilegieblindhed, hvor man ikke forstår de vilkår, som en del af vores medborgere lever under, og for en manglende anerkendelse af den sårbarhed, vi alle har,« siger Pelle Dragsted.

Den politiske tvist skyldes en ny opgørelse over fattigdommen i Danmark fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ifølge opgørelsen er antallet af fattige danskere godt og vel fordoblet fra 2002 til 2015, så der er tæt på 45.000 fattige.

Tallet tegner imidlertid et forvansket billede af det virkelige Danmark, mener Simon Emil Ammitzbøll, der ifølge Ritzau ser fattigdomsstatistikken som »en grov fornærmelse« mod verdens fattigste.

»Det er en dum kommentar. Det er en kommentar, hvor LA-ministeren siger, at fattigdom er sådan noget, der findes i Afrika med børn med store maver, og hvor man dør af tørst. Det er rigtigt, at den type fattigdom har vi ikke i et meget mere velstående samfund som det danske. Men det betyder ikke, at vi ikke har fattigdom i Danmark. Det her er ikke en teknisk diskussion,« siger Pelle Dragsted:

»Det man hører, når man er i kontakt med de mennesker, det drejer sig om, er mennesker, som ikke har råd til at købe den medicin, de har brug for. Eller mennesker, der ikke kan holde børnefødselsdag, har svært ved at købe vintertøj eller ikke kan komme til tandlæge. Det handler om, at vi fratager nogle mennesker muligheden for at deltage i samfundet på lige vilkår med os andre.«

»Det er en kynisk kommentar«

Diskussionen føjer sig til den højlydte politiske uenighed i forbindelse med Venstre-regeringens afskaffelse af den officielle fattigdomsgrænse, som blev indført under den tidligere SRSF-regering.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har gjort brug af Thorning-regeringens definition på fattigdom fra 2013.

Den betyder, at man er fattig, når man i tre år har haft en indkomst, der ligger 50 procent under medianindkomsten.

Den metode er imidlertid »fuldstændig uanvendelig«, mener økonomi- og indenrigsministeren. Der vil ifølge ministeren automatisk være flere mennesker, der bliver kaldt fattige, når der er andre, der bliver rigere i et hurtigere tempo.

Eksempelvis mener Simon Emil Ammitzbøll ikke, at kontanthjælpsmodtagere kan betegnes som fattige:

»Folk, der lever på dansk kontanthjælp, er jo ikke fattige. De er arbejdsløse, der skal have noget at beskæftige sig med,« siger han til Ritzau.

En udtalelse, Pelle Dragsted har svært ved at forstå.

»Det er en kynisk kommentar. Vi skal huske på, at 75 procent af dem på kontanthjælp ikke er i stand til at arbejde. Det er psykisk syge, misbrugere eller mennesker med fysiske skavanker. Der er ikke nogen, der er uenig i, at er folk i stand til at arbejde, så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at få dem i arbejde. Jeg forstår simpelthen ikke, at vi i et velstående land som Danmark skal have mennesker, der lever så fattigt, som nogle af de her mennesker gør,« siger han.

Af Arbejderbevægelses Erhvervsråds opgørelse fremgår det, at cirka hver fjerde i statistikken er udlænding, der er kommet til Danmark fra et ikke-vestligt land.