Angela Merkel advarer verden mod polarisering

Den tyske kansler talte torsdag ved topmødet i Davos og advokerede her for internationalt samarbejde. »Vi er under pres,« sagde kansleren.

Kansler Angela Merkel advarede på World Economic Forum om, at målene fra FNs klimaaftale i Paris skal efterleves af hensyn til klodens overlevelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gian Ehrenzeller/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ingen banebrydende nyheder i den tale, som Tysklands kansler, Angela Merkel, torsdag eftermiddag holdt på topmødet i World Economic Forum.

Ikke desto mindre blev Merkels entré mødt med klapsalver – præcis som hun også efter talen modtog varm applaus fra salen.

Årsagen er, at Angela Merkel med sig havde præcis de budskaber, som flertallet af de 3.000 deltagere gerne vil høre og er enige i – at internationalt samarbejde er afgørende for at løse verdens udfordringer, herunder klimakrisen, og at populisme og indadvendthed gør verden til et farligere og mere usikkert sted.

I sin tale understregede Angela Merkel imidlertid også, at kravene til den grønne omstilling skaber skillelinjer – også i Tyskland.

Kansleren nævnte i den forbindelse, at den yngre generation presser på for at få skabt forandringer af hensyn til klimaet, mens mange ældre er skeptiske. Hun nævnte også, at der er opstået skel mellem land og by i Tyskland.

Hendes bekymring er, at disse fronter trækkes skarpere op end tidligere, og at der er en tendens til, at der ikke længere finder en samtale sted mellem befolkningsgrupperne i samfundet.

Kansleren pegede i den forbindelse på ironien i, at der under Den Kolde Krig var kommunikationskanaler mellem parterne på hver side af Jerntæppet, mens det samme ikke altid synes at være tilfældet i mange samfund i dag.

Observationen brugte Angela Merkel samtidig til at rose årsmødet i Davos for at være et forum for internationalt samarbejde og dialog, som hun mener, at der mere end nogensinde er brug for.

I sin tale gjorde kansleren det klart, at mange af de store kvantespring i verden – økonomisk og socialt – med stigende velstand og færre fattige kun har kunnet lade sig gøre i kraft af internationalt samarbejde.

»Vi vil kæmpe for multilateralisme. Den mest effektive vej til at skabe global velstand er via multilateralt samarbejde,« sagde Angela Merkel.

Hun fremhævede, at målene fra FNs klimaaftale i Paris skal efterleves, for ifølge kansleren handler efterlevelsen af aftalen reelt om klodens overlevelse:

»Vi er under pres.«