Anders Samuelsen vil ikke blande sig i urolighederne i Catalonien. »Det er et internt spansk anliggende«

Ja, billederne fra Catalonien er voldsomme, mener udenrigsminister Anders Samuelsen. Nej, han vil ikke blande sig i urolighederne.

Urolighederne i Catalonien er et internt spansk anliggende, siger udenrigsminister Anders Samuelsen, som dermed afviser opfordringer om at blande sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Situationen i Catalonien er med over 800 kvæstede så alvorlig, at den danske regering - ligesom resten af de europæiske regeringer - opfordres til at blande sig.

Dét afviser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu.

»Det er selvfølgelig meget ubehagelige billeder, som vi har været vidne til. Og vi må opfordre til, at dialogen bliver vejen frem – frem for det vi ser nu,« siger Anders Samuelsen, der heller ikke vil fordømme de spanske myndigheders brug af magt over for borgere, som søndag stemte om løsrivelse:

»Jeg bryder mig ikke om at se billeder af den slags i Europa. Alle må have lært, at dialog er vejen frem.«

Er borgerne i Catalonien – som du ser det – i deres ret til at kræve løsrivelse fra Spanien?

»Det er et internt spansk anliggende, og det vil jeg ikke blande mig i,« siger udenrigsministeren.

Dermed afviser regeringen den appel, som Cataloniens selvstyrepræsident Carles Puigdemont søndag aften sendte ud i Europa, da han insisterede på, at borgerne i Catalonien har vundet retten til en selvstændig stat.

»Catalonien er ikke længere et indre spansk anliggende men en europæisk sag, og EU kan ikke fortsætte med at se den anden vej,« sagde Carles Puigdemont.

Enhedslisten kalder udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd om situationen i Catalonien. Regeringen er ifølge oppositionspartiet forpligtet af, at et flertal i Folketinget i 2015 formulerede en vedtagelse om, at parterne bliver nødt til at søge dialog i spørgsmålet om catalansk uafhængighed.

Det fortolker Enhedslistens Pelle Dragsted således:

»Det er nu udenrigsministerens ansvar at følge op på flertallet i Folketinget. Han må gøre, hvad han kan gennem EU og bilateralt for at opfordre eller presse den spanske regering til at løse det her ad dialogens vej og uden fysisk magt mod de catalanske vælgere,« siger Pelle Dragsted.

Han deltog som international observatør og så bl.a. spansk politi skyde gummikugler ind i en folkemængde.

Centralregeringen i Madrid har konsekvent modsat sig afstemningen, og i september blev den erklæret i strid med grundloven. Siden har de spanske myndigheder forsøgt at forhindre den ved hjælp af bl.a. anholdelser, beslaglæggelser og andre aktioner.

Cataloniens selvstyreregering erkendte i sidste uge, at afstemningen ikke kunne gennemføres normalt, men nægtede at aflyse den.

Mange borgere i Catalonien holdt fast i afstemningen som en mulighed for forløsning efter fejlslagne forsøg på dialog med centralregeringen i Madrid om selvstændighed. Den kom som bekendt ikke, og en 74-årig kvinde, som søndag var på gaden i Barcelona, forklarer i Berlingskes reportage, hvordan myndighedernes hårde fremfærd minder om Franco-regimets uropoliti, der anholdte hende som 21-årig.