Anders Samuelsen trækker sig som leder af Liberal Alliance: »Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig«

Det katastrofale valg for Liberal Alliance får omgående konsekvenser i partiets top. Partileder Anders Samuelsen trækker sig fra sin post. Han erkender at have et stort ansvar for partiets tilbagegang.

Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliances forsmædelige valgnederlag får nu en akut konsekvens.

Partileder og udenrigsminister Anders Samuelsen, som stiftede partiet i 2008, trækker sig med omgående virkning fra sin post som leder, fortæller han i et interview med Berlingske.

Det sker, efter at partiet ved onsdagens valg mistede ni ud af 13 mandater. Anders Samuelsen selv blev heller ikke valgt ind.

»Det skal have en konsekvens, at vi har fået så dårligt et valg. Et gammelt ordsprog siger, at sejren har mange fædre, men nederlaget kun en. Det er mit ansvar, at vi er endt der, hvor vi er, og der er brug for, at partiet får en mulighed for en ny start. Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig,« siger han og fortsætter:

»Derfor vælger jeg at trække mig. Det har jeg sådan set gjort op med mig selv inden, for vi havde en fornemmelse af, at det kunne ende sådan her. Jeg ville gerne have forladt politik på en anden måde. Men det er altid svært at forlade politik på det rigtige tidspunkt,« siger han.

Han gør det klart, at der er tale om et »definitivt farvel til dansk politik«.

»Det er et øjeblik, jeg er meget afklaret med, og som jeg har forberedt mig på skulle komme. Man ved altid, at når man når frem til en valgdag, kan det få nogle meget store konsekvenser, også personligt,« siger han.

Anders Samuelsen siger, at det er »hans forventning« og »det oplagte«, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager over som leder af partiet.

»Men det er ikke noget, jeg kan eller vil blande mig i,« siger han.

Liberal Alliances nederlag kommer efter en valgperiode, hvor der har været blæst om partiet. Tidligere i valgperioden truede Anders Samuelsen den daværende Venstre-regering på sit liv, medmindre partiet fik sænket topskatten med fem procentpoint.

Efter længere tids politisk kaos endte situationen i stedet med, at Liberal Alliance side om side med de Konservative entrerede ministerkontorerne og dannede VLAK-regeringen.

Direkte adspurgt, om partiets linje med først ultimative krav og siden regeringsdeltagelse har været en fejl, svarer Anders Samuelsen.

»Min arbejdsform har altid været, at man skal være tydelig at aflæse. Det skal være tydeligt, hvad man går efter. Det var, hvad der gjorde, at vi kom i regering, for vi var aldrig kommet ind frivilligt. Men jeg havde håbet, at vi kunne få et bedre samarbejde på blå side, men det kunne vi ikke, og det bliver både Dansk Folkeparti og vi straffet for,« siger han.

Kan du forstå, hvis nogen synes, at det har været et meget amatøragtigt forløb?

»Ja. Der er ikke andet at gøre end at sige ja«.

Skulle du have stået fast og trukket stikket på Løkke-regeringen, da du ikke fik dit ultimative krav igennem?

»Jeg konkluderede, at det ville være en dårlig løsning. Det var mig, der traf den konklusion. Når vi var endt der, hvor vi var endt, skulle man beslutte, om man skulle smide den helt store atombombe og udløse et valg, eller om man skulle blive. Det har altid ligget til mig at blive«.

Men det, I slog jer op på inden valget, var jo netop, at I ikke ville være ligesom Konservative i nullerne, I ville stå hårdt fast på jeres krav. Når du står her i dag efter gårsdagens valg, skulle I så ikke netop have turdet at holde fast?

»Prøv at høre her, der er sket, alt det, der er sket. Noget gik godt, og noget af det gik ikke godt. Bundlinjen er 22 mia kroner i skattelettelser, bedre forhold for friskoler, men altså helt ærligt. Jeg har ikke oplevet at have så stor indflydelse, som vi har haft i de to et halvt år, i de tyve år, jeg har været i politik,« siger Samuelsen.

Liberal Alliances valgnederlag har på kort tid skabt usædvanlig bølgegang internt i partiet. Torsdag morgen har partiets folketingsmedlem, Henrik Dahl, bl.a. beskyldt partiets ledelse for at have ageret amatøragtigt. Og Anders Samuelsen for at have ageret nepotistisk ved bl.a. at udnævne sin søster, Mette Bock til minister.

Foreholdt de anklager svarer Anders Samuelsen.

»Den type angreb siger mere om dem, der angriber, end dem der bliver angrebet. Jeg har kørt en meget åben og inddragende ledelsesstil. Jeg har aldrig truffet beslutninger uden at inddrage andre i, hvad der er det rigtige at gøre. Jeg vil ikke længere ind i det. Jeg har altid gerne villet tale pænt om andre,« siger Samuelsen:

»Der er ingen, der kan træffe beslutninger uden risiko for at få kritik. Men jeg står samlet set ved det, jeg har gjort. Jeg håber, at folk vil kigge på resultaterne og trods alt konkludere, at de er mere end godkendt, og at vi har gjort en forskel. Det er mit håb,« siger han og fortsætter:

»En klog mand sagde engang, at hvis du ikke har noget godt at sige, så skal du tie stille. Så det tror jeg, at jeg vil gøre i det her tilfælde«.

Anders Samuelsen blev første gang valgt til Folketinget i 2001. Han forlader med egne ord politik med »god samvittighed«

»Jeg har nydt at være leder af ikke bare et politisk parti, men også at være iværksætter. For det har det i høj grad været. Der har været både en politisk og en organistorisk opgave, som har været kæmpe stor, og jeg synes, det er lykkedes at sammensætte et utroligt stærkt hold,« siger han.

Han mener, at Liberal Alliance er lykkedes med at sætte nogle »liberale værdidebatter«, der har »skabt grundlag for at skabe mere frihed for danskerne«. Ud af, mener han, er der kommet markante resultater, herunder skattelettelser for 22 mia. kr., lavere registreringsafgift og lettere valg mellem den frie skole og folkeskolen.

»Det er sådan nogle resultater, jeg håber at blive målt på: Evnen til at sætte en tydelig, værdiliberal retning, og evnen til at veksle det til målbare resultater«.