Anders Samuelsen spurter gennem valget

Her er to ufiltrerede timer i selskab med Anders Samuelsen, der byder på brusebad på Borgen, en nærdødsoplevelse og Yahya Hassan. Journalist Thomas Conradsen følger valgets hovedpersoner bag facaden, hele valget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 6.12

FC Barcelona-rygsækken vugger i takt med Anders Samuelsens skridt, da han løber ind på slotspladsen foran Christiansborg. Svedperler glinser i morgensolen og bevæger sig fra panden, ned ad hans højrøde kinder og ender i partilederens rødgrå fuldskæg. Han tjekker uret. Tre minutter før aftalt tid. Så rækker han højre hånd frem og pruster et »godmorgen«.

6.19

Det er en behind-the scenes serie, hvor jeg som fluen på væggen følger valgets hovedpersoner. Anders Samuelsen kommer løbende til CHr. Borg klokken 6.15 og så tager han et bad derinde. Fold sammen
Læs mere

På vej op mod Liberal Alliances kontorer fortæller Samuelsen, at han løber på arbejde stort set hver dag under valgkampen. Og så tager han bad på Borgen. Godt fire kilometer nåede han i morges fra kæresten på Frederiksberg til indre by.

»Der er så stille og fantastisk om morgenen – inden skydækket kommer til,« siger han.

Tænker du, når du løber ja?

»Ja. Jeg vender de ting i hovedet, jeg ved, jeg skal snakke om i løbet af dagen. Og så løb jeg ad Strøget herind. Der er altid lidt liv. Der går nogle rumænere rundt, mens andre ligger og sover. Men der er også folk, der arbejder. Man ser det hele på den tur. De der giver til samfundet, og de der får.«

6.23

På Samuelsens kontor finder han håndklædet frem.

»Nu tager jeg lige et bad. Men I må altså ikke fotografere mig, mens jeg er nøgen,« siger han.

Han passerer en pink læderfodbold på vej ud.

»Ja, vi spiller fodbold her på gangen engang i mellem,« forklarer han.

6.28

Han vender barfodet tilbage til sit kontor. Den hvide skjorte ryger på. Slipset. Han friserer sig i spejlet, der hænger på indersiden af skabet.

6.38

Ud af hoveddøren på Christiansborg og direkte hen til et kamerahold fra DR, der venter ham.

»Er du frisk?« spørger kameramanden.

»Selvfølgelig,« svarer Samuelsen.

Så tager reporter Anja Westphal over. Hun briefer ham til det kompakte TV-interview, der skal munde ud i udtalelser til potentielt tre forskellige nyhedshistorier, Danmarks Radio planlægger at sende i løbet af dagen.

1: Hans reaktion på forslaget om frit lejde.

2: Hans holdning til angrebet på DFs politik fra Henrik Sass.

3: Hans tanker om EU-debatten.

Hver gang Westphal under interviewet skifter emne i sine spørgsmål knipser hun – rent bogstaveligt – foran Anders Samuelsens ansigt og siger; »så går vi til det næste«. Han nikker, trækker vejret, nulstiller sig. Og svarer.

6.45

Under hele interviewet med DR har en grønlandsk mand med kasket og rygsæk stået på afstand og kigget på Anders Samuelsen. Da kamera, tekniker og Anja West­phal på få sekunder forlader scenen, træder manden frem mod Samuelsen og holder en kuglepen og blok frem.

»Må jeg lige få en autograf.«

6.50

»Heeeeej,« råber en kvinde på en cykel med et tomt barnesæde bagpå, da vi går over broen bag Christiansborg i retning mod Tivoli. Hun stopper foran og os viser sig at være Katrine Hertz Mortensen. Tidligere vært på TV 2 og siden august 2014 pressechef for Liberal Alliance.

6.52

Vi går alle tre mod Tivoli (og Go’morgen Danmarks studie) da næstkommanderende i Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll pludselig er blandt os. Ikke i kød og blod forstås, men på Anders Samuelsens iPhone-skærm.

»Hvad siger du?« småråber Samuelsen til sin telefon, mens lastbiler og taxaer og andre morgenmennesker kører forbi os.

»Jeg siger 8,2 procent,« svarer Simon Emil og hentyder til nyeste meningsmåling.

»Jaaaaa! Juhuuu! Det er lige det, vi har brug for,« jubler Anders Samuelsen. Han åbner straks sin Facebook for at dele nyheden med sine 50.000 følgere, da han overser at den grønne mand i lyskrydset er blevet rød. Han tager et skridt ud på vejen, og en bus kommer hastigt fra højre. Pressechef Katrine Hertz Mortensen stopper ham med armen. Dramatisk avisoverskrift afværget.

»Jamen, jeg skal jo passe min Facebook,« siger han beklagende.

 

7.06

Inde i Tivoli - få meter fra TV-studiet - holder Samuelsen telefonmøde med alle spidskandidater i partiet. Et minuts taletid til hver.

»Møderne er noget, vi har lært på den hårde måde, at vi har brug for. Noget vi lærte fra tiden, da vi lå virkelig langt nede for nogle år siden,« fortæller Samuelsen bagefter. »For vi kan komme virkelig langt væk fra hinanden i løbet af en tre uger valgkamp. En er i Vestjylland, en på Fyn og så videre. Vi bliver nødt til at føle, at vi bevarer noget af den tæthed, vi har haft de seneste 3½ år i Folketingsgruppen. Vi må ikke glide fra hinanden. Ikke nu.«

7.13

»Vi er på hele tiden,« fortæller Samuelsen. I TV, i de sociale medier. På den ene side føler jeg, at man kan få hvad som helst ud, og på den anden side fatter jeg overhovedet ikke, hvad der foregår. Det er jo umuligt at følge med i en så afsindig nyhedsstrøm. Selv de mindste historier bliver taget, for journalister har et vildt behov for at have noget at skrive. Men måske vi skal spørge os selv: Hvor mange følger egentlig med?«

7.16

Vi er nået frem til venteværelset ved Go’Morgen Danmarks Studie i Tivoli. Anders Samuelsen står med et stykke rugbrød i hånden, da digter og medlem af Nationalpartiet, Yahya Hassan, indtager lokalet. Også han skal også interviewes af morgenværterne i dag. Han går direkte mod Anders Samuelsen og buffeten og slår over i en særdeles bred østjysk dialekt:

»Jaja-jaja, kraft-edeme da! Ægte... jysk... spegepølse! Når man kommer til København, så kan man få dét.«

Samuelsen smiler og hilser.

»Hvordan går det med underskrifterne? Får I nok til at stille op?« spørger Samuelsen.

»Vi øh...,« svarer Yahya:

»Vi får dem ikke i hus. Ikke den her omgang. Så jeg stiller op som løsgænger. I Østjyllands storkreds,« siger han og ligger trykket på ordene, som kun han kan, inden han tilføjer:

»Jeg kender maaang’ kriminelle røvhuller derude, der gerne vil stemme på mig!«

»Ja, du har et godt hold derovre,« siger Samuelsen og griner.

»Ja, det må du vide alt om,« svarer Yahya Hassan.

En producer kommer ind i lokalet og henvender sig til Yahya og hans partifælle:

»Ja guys, nu må I egentlig gerne komme med,« siger han og peger mod studiet, hvor tv-vært Stéphanie Surrugue står i venteposition.

»Nu? Skal det være nu?« spørger Yahya.

»Ja.«

»Altså hvis I gerne vil have en smøg med på skærmen, så er det fint med mig. Men ellers vil jeg råde jer til at give mig to minutter,« siger han.

»Du kan få et, Yahya. Skal vi aftale det?«

Yahya går ud og ryger, og Anders Samuelsen griner stort, inden han tager en bid af sin skive rugbrød. To stykker ost på.

7.44

LA’s Pressechef Katrine Hertz Mortensen følger Anders Samuelsen fra venteværelset ved Go’Morgen Danmark. På den anden side af vinduet fortæller han til hundredtusinder af seere, hvordan mindre bureaukrati kan føre til en effektiv, mindre offentlig sektor.

7.56

Tid til en kort pause, inden han skal på skærmen igen. Vi sidder uden for TV-studiet - taler om at være menneske midt i valgkamp.

»Jeg har det godt i en valgkamp. Nogle sagde engang at »eksamensdag er den flittige elevs festdag,« siger han.

Han lukker ikke ned for privatlivet, selv om han er i valgkamp. Ikke helt. I går fandt han tid til at drikke morgenjuice med sin 23-årige søn Mikkel. De diskuterede en samfundsopgave til universitet. Om aftnen prioriterede han gå i tivoli med sin kæreste, operasanger Susanne Elmark, og se premieren på revyen Tam Tam. I stedet måtte Ammitzbøll gå på DR2.

»Selvfølgelig fylder det private ikke så meget, men så er sms’er en fantastisk ting,« siger han og finder sin mobiltelefon frem. Han åbner menupunktet »Beskeder« og viser sin seneste chat med sin yngste søn - 18-årige Emil. Han går på gymnasiet i hjembyen Horsens:

»Har du travlt, fader? Husk jeg elsker dig,« skrev sønnen i går flankeret af smileys.

»Megatravlt, men jeg elsker også og savner dig,« skrev Samuelsen.

»Har du fået fri for i dag?« spurgte sønnen.

»Ja, men i morgen går det løs igen. Hygger du dig?« skrev partilederen.

»Ja, jeg hygger med min kæreste. Husk ikke at slide dig selv ihjel.«

8.05

Anders Samuelsen forsvinder foran kameraerne igen. TV-vært Morten Resen interviewer ham om politikerlede under valgkampen og stiller seernes spørgsmål. Samuelsen svarer.