Anders Samuelsen om topskattekrav: »Havde jeg ikke haft det selvmordsbælte om maven, var vi ikke kommet i regering«

Lederen af regeringspartiet Liberal Alliance slår fast, at det var den rigtige beslutning at gå i regering. Men partiets resultater skal først måles til næste folketingsvalg. LA holder denne weekend det første landsmøde, siden partiet indtrådte i regering.

Udenrigsminister og politisk leder Anders Samuelsen. Liberal Alliances landsmøde 2017. Aalborg Kongres & Kultur Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Det var til stående klapsalver, at Liberal Alliances top gik på scenen til årets landsmøde i Aalborg, hvor godt 500 medlemmer af Liberal Alliance er samlet denne weekend.

»Vi har gjort det rigtige. Det lover jeg,« lød budskabet fra Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance og udenrigsminister i VLAK-regeringen, fra talerstolen.

Han henviser til partiets indtræden i regeringen, som han fastholder som den rigtige beslutning. Han slår fast, at det er for tidligt at måle partiets resultater. Derimod skal det ske ved næste folketingsvalg.

»Vi skal måles på ét spørgsmål: Er Danmark blevet et mere eller mindre liberalt land?« proklamerede Anders Samuelsen.

Landsmødet er det første, Liberal Alliance afholder, siden partiet fik adgang til ministerbiler- og taburetter i november 2016.

Anders Samuelsen refererede i sin tale til tiden med »de stålsatte øjne«, hvor partiet sidste år truede med at vælte den daværende Venstre-regering, hvis ikke topskatten blev sænket.

»Der er nogen, der har spurgt mig nogle gange: Fortryder du ikke, at du var så stålsat på det med topskatten? Svaret er nej.«

»Jeg er ked af, vi drev jer igennem det. Men havde jeg ikke haft det selvmordsbælte rundt om maven, var vi ikke kommet i regering. Resultaterne, de kommer nu,« sagde udenrigsministeren, der nu har siddet på posten i knap fem måneder.

»Når vi når næste valg, er jeg sikker på, at skatten på arbejde er sat ned, at vi har fået lavere licens, at vi har fået færre afgifter, at vi har fået billigere biler, at vi har fået friere valg, at vi har fået mere tillid i den offentlige sektor. Det er det, jeg vil måles på,« sagde Anders Samuelsen.

»Ekstremt dårlig presse«

Anders Samuelsen kalder efterfølgende talen for en »forklaringstale«, fordi partiet er gået igennem en lang periode med »ekstremt dårlig presse.« Derfor var det vigtigt for lederen at skabe et samlet billede af, hvad det var, der var sket.

Anders Samuelsen afviser efter talen over for de fremmødte journalister at komme de resultater nærmere, som partiet ønsker at blive målt på, ligesom han heller ikke vil uddybe, hvordan blandt andet topskattelettelser skal gennemføres, når støttepartiet Dansk Folkeparti ikke bakker op om forslaget.

»Det er den sang, jeg har hørt på i de sidste otte år fra jer (pressen, red.). »I har ikke 90 mandater, intet kan lade sig gøre«, og wupti, så var registreringsafgiften blevet lavere,« siger Anders Samuelsen med henvisning til afgiften, der betales på biler, som partiet i flere år har kæmpet for at sænke.

»Vi tager det hen ad vejen, og så må vi måles på, om skatten på arbejde er lavere, er der fjernet afgifter, er registreringsafgiften blevet lavere, er der kommet mere tillid i den offentlige sektor, er der mindre bureaukrati,« siger han og tilføjer:

»Hvis ja, så har vi haft en kæmpe succes. Hvis nej, så har vi fejlet.«

Prisen for ministerposter har været for høj

Det er ikke mere end et halvt år siden, at Anders Samuelsen holdt ministerposter ud i strakt arm og i stedet kæmpede indædt for skattelettelser i toppen.

Dengang var LA-lederen med »de stålsatte øjne« fast besluttet på det ultimative krav om topskattelettelser.

»Jeg har lagt hovedet på blokken nu. Hvornår skulle vi ellers træde i karakter? Ingen andre kommer og giver os topskattelettelser, og vi er nødt til at kæmpe for dem,« lød det i august fra Anders Samuelsen i Berlingske.

»Jeg forsøger at skabe en situation, hvor man kan se, at vi har været her,« tilføjede han dengang om, hvorfor partiet valgte at stå fast på det ultimative krav og truede med at vælte den daværende Venstre-regering.

Kravet fik dog aldrig så afgørende en konsekvens. I stedet inviterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) både Liberal Alliance og de Konservative med i regering for at gøre op med den fastlåste situation, som dansk politik var havnet i. Sammen dannede de tre partier den nuværende VLAK-regering.

Og siden er der blevet lagt en dæmper på kravet om topskattelettelser.

I det hele taget er der lagt en dæmper på liberal politik, lød det fra en af partiets trofaste støtter, erhvervsmanden Asger Aamund, til Berlingske fredag.

Liberal Alliance har nu siddet i regering siden 28. november – altså knap fem måneder..

Men i den tid har partiets indflydelse ikke materialiseret sig i nødvendig liberal politik, mener Asger Aamund.

»Varer det her ved, kan Anders Samuelsen se tilbage på en karriere i dansk politik på 20 år, og dét, han har fået ud af det, er en mindre reduktion i afgiften på biler,« sagde Aamund.

Et mobbeoffer i skolegården

At Liberal Alliance en dag ville få ministertaburetterm var langt fra et scenarie, som alle havde spået.

Anders Samuelsen har tidligere beskrevet en oplevelse fra næsten præcis syv år siden, da hans parti i meningsmålingerne stod til 2,3 procent af stemmerne efter i en længere periode at have ligget under spærregrænsen.

Partiformanden var taget i Det Kongelige Teater for at fejre Dronningens 70-års-fødselsdag.

Da Anders Samuelsen ankom, mødte han Dansk Folkepartis Søren Espersen og flere andre kollegaer fra Christiansborg.

»Tillykke med målingen på 2,3 procent,« sagde Søren Espersen, før han lænede sig frem og sagde:

»Den er der jo ikke nogen af os, der tror på.«

De andre folketingskollegaer grinede, og Anders Samuelsen følte sig som et mobbeoffer i skolegården, fortalte han til Berlingske i august.

Men ved det efterfølgende folketingsvalg fik Liberal Alliance ni mandater, mens partiet ved det seneste valg i 2015 gik frem til 13 mandater.

Uber og støttepartiet

Siden er det som bekendt blevet til seks ministerkontorer.

Alligevel er der også internt i partiet ikke entydig tilfredshed med resultatet.

Således er det ikke kun Asger Aamund, der har været skuffet over det aftryk, som LA i regering har sat på ny lovgivning.

Fra egne rækker har finansordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen udtrykt sin skuffelse over den taxalov, hans partifælle transportminister Ole Birk Olsen (LA) gennemførte med opbakning fra blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Taxaloven blev nemlig »dødsstødet« for taxa-appen Uber, der har været en LA-mærkesag.

Joachim B. Olsens kritik har dog ikke været rettet mod LA-toppen, men derimod i retningen af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der i hans optik spændte ben for, at Uber blev lovligt inden for rammen af den nye taxalov.

Forholdet til Folketingets to største partier har i det hele taget fyldt meget i den første tid med VLAK-regeringen, der især er afhængig af støttepartiet Dansk Folkeparti, når det skal gennemføres ny lovgivning.

Men hos støttepartiet ligger man langt fra den liberale linje, som LA drømmer om at føre.

Dermed er det svært at få liberal politik igennem, selvom partiet nu sidder i ministerbilerne, lyder vurderingen fra Asger Aamund.

»Prisen for at gå i regering har været for grusom, når man kommer i en regering, der ikke har flertal for noget som helst og må føre en fordelingspolitisk linje baseret på et flertal fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet,« sagde Asger Aamund til Berlingske fredag om det parlamentariske grundlag og tilføjede:

»Til landsmødet er jeg sikker på, at man vil oppiske en eller anden begejstret stemning om, at det går rigtigt godt. Sandheden er, at prisen har været for grusom, for de har ikke fået noget igennem. Ingen af deres mærkesager har nydt fremme.«

LÆS MERE